RISIPA DE BANI la Filarmonica Botosani! Vezi pe ce au fost tocate miliarde de lei

RISIPA DE BANI la Filarmonica Botosani! Vezi pe ce au fost tocate miliarde de lei
    Risipa de bani publici si management defectuos la Filarmonica Botosani! Aceasta este concluzia auditului efectuat la aceasta institutie, control care, potrivit primarului Ovidiu Portariuc, a scos la iveala o serie de cheltuieli extrem de mari şi nejustificate care s-au facut mai ales in defavoarea propriilor angajati ai Filarmonicii. Controlul a fost efectuat pe anii 2012-2013. 

 Edilul-sef al municipiului a precizat ca, in perioada cat la conducerea institutiei s-a aflat Mihai Sarbu, acesta a preferat sa lucreze cu colaboratori externi, ceea ce a implicat cheltuieli mult mai mari cu salarizarea acestora.

Anul trecut, Filarmonica Botosani a cheltuit cu transportul si cazarea colaboratorilor chemati la concerte suma de 57.599 de lei.

 In 2012 s-au cheltuit cu aceste servicii 44.693 de lei, achitandu-se 390 de nopti de cazare. Banii au fost dati firmei Consulting Hotel SRL, care administreaza Hotelul Rapsodia.  

Indemnizatiile platite in anul 2013 unor persoane din afara unitatii au crescut la 342.000 de lei, fata de 320.000 de lei in 2012. 

 Alti 18.600 de lei s-au dat unei firme,  SC Andersen Consulting Group, pentru consultanţă sistem de control managerial fără a se vedea o îmbunătăţire a activitatii manageriale, dupa cum a afirmat primarul Ovidiu Portariuc, iar alti 34.400 de lei s-au achitat unui cabinet individual de avocatura la care conducerea Filarmonicii a apelat dupa ce a fost data in judecata de proprii angajati ca urmare a deciziilor luate de Mihai Sarbu, procese care au fost pierdute, decizia de sanctionare a directorului fiind declarata nula de instanta. 

De asemenea, Filarmonica plateste 3.720 de lei pentru un contract incheiat cu Infotip Iasi pentru un program de contabilitate, program care este neutilizat, evidenta contabila fiind facuta individual. 

 Totodata, intrucat in anul 2012 nu a fost achitata contributia catre bugetul de stat prin neangajarea persoanelor cu handicap, Filarmonica a achitat peste 10.000 de lei, plus penalizari de intarziere de peste 2.000 de lei. 

"A fost risipa de bani si management defectuos la Filarmonica si vom face tot ce ne permite legea sa preintampinam astfel de situatii. Discutam cu cei de la juridic si de la audit sa vedem cum putem imputa acolo unde se poate. Vor trebui sa dea explicatii privind oportunitatea acestor cheltuieli", a declarat Ovidiu Portariuc.

O alta concluzie in urma realizarii acestui audit este aceea ca in loc sa creasca veniturile proprii, la Filarmonica Botosani cheltuielile au crescut.

In plus la nivelul institutiei exista o arhivare necorespunzatoare a documentelor financiar-contabile, mobilier si calculatoare stricate, existand o "dezordine" din acest punct de vedere.

"Raportul de audit mai constata ca desi Filarmonica a sustinut saptamanal concerte, acest efort a dus la cresterea cheltuielilor cu colaboratorii, cazarea si transportul in conditiile in care veniturile au scazut. Cresterea cheltuielilor s-a facut pe diminuarea veniturilor proprii si nu a fost o gandire economica si manageriala", a completat Portariuc, care a mai spus ca la nivelul acestei instituii cheltuielile cu proprii angajati au scazut in 2013 la 77%, fata de 80% cat au fost in 2012. 

Raportul auditului va fi prezentat şi în Consiliul Local. 



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 07:56

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
390

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
746

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...