Riscul unui atac americano-israelian asupra Iranului s-a triplat

Riscul unui atac americano-israelian asupra Iranului s-a triplat
Riscurile unui atac contra Iranului efectuat de catre Israel sau Statele Unite au crescut de trei ori in ultimul an, apreciaza un analist american de la Barclays Capital.

"Noi inca mai sustinem ca riscul unui atac israelian sau american asupra instalatiilor nucleare iraniene ramane scazut, dar acesta a crescut, in opinia noastra, de la 5-10% anul trecut, la 25-30% acum", scrie Helina Croft, de la Barclays Capital, conform Reuters.

"In ceea ce priveste echilibrul cererii si ofertei pentru produsele petroliere, un embargo asupra petrolului sau sanctiuni asupra bancii centrale iraniene ar conduce la o deplasare a fluxurilor comerciale. Cu toate acestea, efectul asupra pretului petrolului ar putea fi diferit", a apreciat Croft.

"In cazul in care sanctiunile Uniunii Europene asupra petrolului iranian ar avea ca scop reducerea veniturilor Teheranului, acestea nu vor avea mai mult succes, decat sanctiunile luate de SUA in 1988.

Un embargo al UE ar produce o deplasare a exporturilor iraniene spre Est, fara a elimina capacitatea Iranului de a vinde. Vor aparea mai multi cumparatori din Iran, iar volumul total al productiei de petrol nu va fi afectat", considera Croft.

Joi, presedintele american Barack Obama a declarat ca Statele Unite iau in considerare toate optiunile privind Iranul si coopereaza cu aliatii, inclusiv cu Israelul pentru a impiedica Teheranul sa construiasca o arma nucleara.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
127

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
380

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
68

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...