Risc nuclear maxim: Japonia a cerut ajutor internaţional

Japonia a cerut oficial ajutorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Radiaţiile detectate luni la uzina nucleară Fukushima, unde trei reactoare au probleme cu sistemul de răcire, riscând o topire a miezului nuclear, sunt de două ori mai mari decât maximul înregistrat până acum, anunţă agenţia Kyodo, care citează operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco).

Japonia a cerut oficial Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să trimită o echipă de experţi pentru a o ajuta în actuala criză nucleară, a anunţat şeful AIEA, Yukiya Amano, relatează Jakarta Globe.

Temerile legate de o topire parţială la centrala nucleară Fukushima par să crească, agenţia Kyodo informând că barele de combustibil de la reactorul 2 sunt din nou total expuse.

Anterior s-a înregistrat o situaţie similară, barele de combustibil stând  expuse 2 ore şi jumătate. După aceea, autorităţile au anunţat că nivelul apei în reactor a crescut din nou la 2 metri.

Aceste incidente intervin ca urmare a defectării sistemelor de răcire ale reactoarelor, din cauza seismului din 11 martie. Specialiştii încearcă să răcească reactoarele cu ajutorul apei de mare, o soluţie pe care mulţi observatori o consideră ca ultimă soluţie.

Radiaţiile detectate luni la uzina nucleară Fukushima, unde trei reactoare au probleme cu sistemul de răcire, riscând o topire a miezului nuclear, sunt de două ori mai mari decât maximul înregistrat până acum, anunţă agenţia Kyodo, care citează operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco).

Nivelul apei din reactorul 2 al centralei a scăzut semnificativ luni, lăsând expuse barele de combustibil nuclear timp de două ore şi jumătate. Populaţia de pe o rază de 20 de kilometri din jurul centralei a fost deja evacuată, iar centrele de evacuare au început să primească stocuri de iod.

Riscurile pentru sănătatea publică în urma scurgerilor radioactive produse în centrale nucleare din Japonia sunt minime, a apreciat luni Organizaţia Mondială pentru Sănătate (OMS), în condiţiile în care îngrijorările cresc în faţa ameninţării nucleare.

Conform OMS, pentru moment, 22 de persoane care locuiesc în apropierea centralelor nucleare au înregistrat "niveluri reduse de radiaţie".

Japonia încearcă să evite un accident nuclear major, după noi explozii la centrala Fukushima, avariată în urma celui mai puternic seism din istoria sa, urmat de un tsunami devastator.

 


Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Educației, Daniel David: „Copiii, când ies din școală, cred că suntem geto-daci. Nu se poate!”

Tuesday, 22 July 2025

Ministrul Educației, Daniel David, a tras un nou semnal de alarmă în ceea ce privește sistemul de educație din România, un sistem disfuncțional, care necesită schimbări majore de pa...

Tanczos Barna anunță că reforma pensiilor speciale va fi inclusă în pachetul 3 de măsuri: „Va crește vârsta de pensionare imediat!”

Tuesday, 22 July 2025

Vicepremierul Tanczos Barna a afirmat, marţi, că reforma pensiilor speciale va fi inclusă în al treilea pachet de măsuri fiscale. El precizează că vârsta de pensionare va creşte pen...

Copiii au învățat că „Siguranța nu intră în vacanță”, alături de pompierii botoșăneni! (Foto)

Tuesday, 22 July 2025

Vacanța de vară este, pentru mulți copii, un prilej de joacă și relaxare. Pentru pompierii militari este o oportunitate de a le vorbi celor mici despre prevenire, siguranță și responsabilitate...