„DeÅŸi înÅ£eleg situaÅ£ia dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a Å£ine epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislaÅ£ia privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC. În plus, răspunsul României la situaÅ£ia epidemiologică în legătură cu Pesta Porcină Africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcină Africană. Măsurile implementate de România pentru monitorizarea ÅŸi eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja susÅ£inute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanÅ£area de urgenţă, în baza dispoziÅ£iilor Regulamentului 652/2014”, a scris comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, într-o scrisoare transmisă pe 14 august europarlamentarului român LaurenÅ£iu Rebega.
Phil Hogan a adăugat, potrivit sursei citate, că România are posibilitatea de a apela, mai întâi, la propriile ajutoare de stat.
„În timp ce este de o importanţă deosebită ca cerinÅ£ele de monitorizare ÅŸi biosecuritate să fie respectate ÅŸi răspândirea bolii limitată, autorităţile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilităţile de finanÅ£are din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a realiza măsuri sustenabile, de lungă durată pentru îmbunătăţirea biosecurităţii în exploataÅ£iile de porcine din România. În acelaÅŸi timp, doresc să amintesc posibilitatea pe care autorităţile ţării dumneavoastră o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea ÅŸi eradicarea Pestei Porcine Africane”, se mai arată în scrisoarea oficialului european.
Potrivit lui Hogan, regulamentele europene oferă posibilitatea unor măsuri „de natură excepÅ£ională ÅŸi temporară”, iar schema de ajutor de criză pentru fermierii români reprezintă o „măsură de ultim resort" care nu se poate activa în momentul de faţă.
Sursa: Gandul.info