Revoltele detinutilor s-au extins in noua penitenciare!

Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta miercuri, intr-un comunicat, ca in ultimele doua zile, detinuti din 8 penitenciare - Iasi, Poarta Alba, Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui si Braila - dintre cele 45 din tara au protestat impotriva conditiile din detentie, se arata intr-un comunicat al ANP. Principalele nemultumiri ale acestora sunt supraaglomerarea, aspecte legate de participarea la activitati lucrative si educative, programul tv, serviciile medicale, micsorarea cuantumului pedepsei cu inchisoarea si termenele stabilite de comisia pentru liberare conditionata.

Situatia din penitenciare miercuri la pranz, potrivit ANP:

Penitenciarul Iasi - nu exista manifestari violente, 480 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Alba - nu exista manifestari violente, 50 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Botosani - detinutii isi exprima nemultumirile prin lovirea gratiilor, 18 detinuti au escaladat pavilionul unei sectii de detinere, 200 de detinuti au refuzat hrana, personalul unitatii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani.

Penitenciarul Oradea - nu exista manifestari violente, cinci detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc - nu sunt manifestari violente, 81 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu - nu sunt manifestari violente, un detinut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui - detinutii protesteaza verbal, 43 au refuzat hrana, personalul unitatii a fost alarmat.

Penitenciarul Braila - nu sunt manifestari violente, noua detinuti au refuzat hrana.

"Avand in vedere implicatiile medicale, accentuate si de perioada caniculara, Administratia Nationala a Penitenciarelor isi exprima public ingrijorarea fata de protestele exprimate sub forma refuzului de hrana. Subliniem ca, la nivelul tuturor unitatilor, angajatii au purtat discutii individuale si colective cu persoanele implicate in aceasta forma de protest si au incercat identificarea unor solutii care sa raspunda problemelor semnalate", arata ANP.

Administratia Nationala a Penitenciarelor spune ca respecta dreptul la libertatea de exprimare a detinutilor, atata vreme cat nu sunt puse in pericol viata, sanatatea ori integritatea acestora. In acest sens, personalul monitorizeaza indeaproape situatia, fiind in dialog permanent cu detinutii nemultumiti.

"In situatia in care detinutii vor incalca prevederile legale privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, precum si pe cele ale regulamentului de ordine interioara, administratia locului de detinere va actiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este mentinuta, in permanenta, legatura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne", mai precizeaza ANP.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, sustine la aceasta ora, la sediul Ministerului Justitiei, o declaratie de presa pe tema revoltei din penitenciare, arata Hotnews.

Declaratiile Ralucai Pruna:

Am luat cunostinta de evenimentele recente. In 8 din 45 de unitati penitenciare exista evenimente tensionate, stiu ca intre timp s-a alaturat si Tulcea.

Situatia din sistemul penitenciar e una sistemica si grava de mai bine de 20 de ani.

Am fost in penitenciare. De cand mi-am preluat mandatul, am inteles sa vizitez numeroase penitenciare, cu speranta ca voi gasi o situatie imbunatatita, nu a fost cazul.

M-am intalnit nemijlocit cu persoane aflate in detentie, stiu din contact direct cu acestea care sunt problemele.

Am declarat public ca este o prioritate a mandatului meu incercarea de a remedia situatia din penitenciare.

In noiembrie 2015, eu am mostenit o colectie de hartii, niciun fel de masura concreta.

Vreau sa ma adresez celor aflati in detentie si sa ii asigur ca nu imi sunt straine deloc - supraaglomerarea, hrana, accesul la munca si reintegrarea acestor persoane in societate.

Am facut o promisiune publica si le-am promis celor din penitenciare ca ma aplec asupra restantelor - subliniez restantelor - din acest domeniu.

Alternative la detentie exista: nu trebuie sa inventam nimic, sunt inventate.

Probatiunea - sistemul de probatiune trebuie consolidat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bani pentru zilele orașului! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Căutând sponsorizări pentru Ziua Oraşului, un primar se decide să solicite o donaţie celui mai bogat patron din zonă. - Dumneavoastră ştiţi că mama mea e bolnavă şi că pensia ei nu...

Calendar ortodox, 9 octombrie: Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu; Sfântul Cuvios Andronic şi Atanasia

astăzi, 07:00

Sfântul Iacov al lui Alfeu a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. El nu trebuie confundat cu Iacov, „fratele Domnului”, Episcopul Ierusalimului şi ...

PSD Botoșani, Marius Constantin Budăi: „Oprim toată România pentru că domnul Ciucă nu stă bine în sondaje?”

Tuesday, 8 October 2024

„Liberalii au  greșit enorm când au anunțat că rup coaliția, dar rămân la guvernare. În fața unei asemenea contorsiuni logice, omul obișnuit are o singură explica...