Retete de sezon. 3 feluri cu mere la care nici nu te gandeai

Retete de sezon. 3 feluri cu mere la care nici nu te gandeai
Toata lumea stie de placinte si tarte cu mere, dar punem pariu ca nu te-ai gandit sa le adaugi in retete de supe sau garnituri la cuptor. Avem trei retete care sa uimeasca pe toata lumea.

Sunt pline de fibre si antioxidanti, beta-caroten si vitamina C, au putine calorii, nu contin grasimi si colesterol. Pe scurt, un super-fruct. Cele mai multe idei de preparare pe care le avem ne duc invariabil cu gandul catre un desert, dar mai avem pentru voi si cateva retete surprinzatoare prin care sa incluzi merele in felul principal. Le-am gasit in Revista Fine Cooking si ti le aratm si tie.

Salata cu mere, branza cu mucegai si alune

Salatele sunt un preparat ideal pentru a pune in valoare textura usor crocanta a merelor si in care sa le folosesti in varianta cruda, astfel incat sa isi pastreze toate proprietatile.



Ingrediente:

1 salata verde medie, 250g branza cu mucegai taiata in cubulete, 1 ceapa rosie, feliata subtire, 50g alune de padure prajite si tocate, 2 mere mari rosii, taiate in felii subtiri, patrunjel proaspat, tocat, 2 linguri otet de mere, 6 linguri ulei de masline, 1 lingurita mustar Dijon, sare Kosher si piper.

Amesteca otetul, uleiul, mustarul, putina sare si piper pentru a face un dressing. Intr-un bol amestesca frunzele de salata rupte in bucati mici, feliile de mere, ceapa, branza, patrunjelul si alunele. Adauga dressing-ul si esti gata de masa.

Supa cu pastarnac si mere

Merele vor fi un ingredient delicios intr-o supa-crema. Aceasta reteta are arome de curry si ghimbir si e potrivita pentru zilele reci de toamna.



Ingrediente:

3 mere mar,i 1 lingura zeama de lamaie, 3 linguri ulei de masline, 2 fire de praz (numai partea alba si verde deschis) tocate marunt, 1 ceapa galbena tocata, 1 ½ linguri ghimbir ras, 1 lingura pasta de rosii, 2 catei de usturoi tocati marunt, 1 lingurita pudra de curry, 70 ml vin alb sec, 2 fire pastarnac, curatat si tocat bucati mari, 1 cartof mare tocat in cubulete, 1 litru zeama de supa de pui, sare si piper, 80 ml smantana de gatit, 3 linguri chives tocate marunt.

Pastreaza un sfert dintr-un mar, iar restul de mere curata-le, scoate-le mijlocul, taie-le in cubulete-le si stropeste-le cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa isi schimbe culoarea.

Incinge uleiul de masline intr-o tigaie adanca, la foc mediu. Pune prazul si ceapa si lasa-le pe foc timp de 6-8minute, acoperite cu un capac. Daca e nevoie, amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn. In final trebuie sa fie inmuiate.

Adauga in tigaie ghimbirul, pasta de rosii, usturoiul si pudra de curry si mai lasa-le pe foc inca un minut. Adauga si vinul si gateste-le impreuna inca 2-3 minute amestecand, pana cand lichidul e aproape evaporat. Acum poti sa pui in tigaia adanca si merele tocate, pastarnacul si cartoful, zeama de supa si 1 lingurita de sare. Lasa-le sa dea o data in clocot la foc mare, amestecand din cand in cand.

Redu intensitatea focului si pune un capac. Lasa-le sa fiarba in continuare pana cand legumele si merele s-au inmuiat (in jur de 30 de minute).

Cand sunt fierte foloseste-te de blender ca sa transformi totul intr-un piure gros. Toarna-l apoi intr-o alta oala si amsteca in el smantana, pana cand se incorporeaza. Adauga sare si piper si lasa-le sa dea in clocot.

Serveste supa fierbinte in boluri decorate cu felii din sefertul de mar pastrat.

Cartofi dulci si mere la cuptor

Ingredinetul secret care da o savoare speciala acestei garnituri este siropul de artar. Se potriveste cu aproape orice fel de friptura de la cea de porc pana la currcan rumenit in cuptor.



Ingrediente:

1 kg cartofi dulci, curatati si taiati in felii groase pe lungime, 2 linguri ulei de masline, sare si piper, 2 linguri unt nesarat, 1 mar mare rosu sau verde , curatat de coaja si seminte si taiat in 16 felii, 1 lingura de salvie proaspata, tocata, 1 lingurita de zeama de lamaie, 1 lingurita de sirop de artar.

Incinge cuptorul al 240C. Intr-un bol amesteca feliile de cartofi dulci cu uleiul de masline, 1 lingurita de sare si piper dupa gust. Pune cartofii intr-un singur strat intr-o tava pe hartie de copt si rumeneste-i la cuptor timp de 10 minute. Intoarce-i si mai pune-i inca 5 minute la cuptor pana cand se inmoaie si capata o tenta aurie.

Cat se rumenesc cartofii, incinge untul intr-o tigaie la foc mare pana cand capata o culoare maronie. Pune feliile de mere si lasa-le sa se prajesca usor cate 1-2 minute pe fiecare parte. Adauga slavia si amesteca. Nu lasa pe foc mai mult de 1 minut.

Ia merele de pe foc, adauga zeama de lamaie si siropul de artar. Cand sunt gata si cartofii, amesteca-i cu merele pregatite. Mai adauga sare si piper daca e nevoie.

Sursa: foodstory.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
115

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
881

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
413

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...