Reteta de la bunica: Papanasi

Cand ai facut ultima data papanasi? Desi sunt una dintre cele mai bune si mai simple retete, papanasii au ajuns un dulce de restaurant pe care il pregatim foarte rar acasa. Reteta este foarte simpla, rezultatul este mereu perfect, mai ales ca am folosit reteta bunicii.

Ca sa faci o farfurie plina cu papanasi - si aici trebuie sa adaug ca forma lor este cea a unor placintele cat jumatate de palma, inventia cu inelul de aluat si biluta pusa in mot fiind un artificiu gratuit care creste pretul desertului in restaurante - ai nevoie de 500 de grame de branza de vaci, proaspata si bine scursa, un varf de lingurita de sare, patru-cinci linguri de zahar pudra, coaja de lamaie, doua oua mari, faina cat cuprinde (circa 6-7 linguri). Papanasii adevarati nu au nevoie de praf de copt, gris sau alte ingrediente, ci doar de branza oua, faina si zahar.

Mai ai nevoie de ulei pentru prajit, smantana si dulceata pentru servit. Amesteca bine branza de vaci cu zaharul, sarea si coaja de lamaie. Trebuie sa rezulte o pasta uniforma fara cocoloase. Adauga ouale si amesteca bine, iar la final adauga faina.

Pune faina treptat. Aluatul final este moale ca o plastilina, dar compact si fara sa aiba tendinta sa se desfaca. Rupe bucatele de aluat si cu mainile date prin faina fa bilute pe care apoi le turtesti ca pe chiftelute.

Prajeste papanasii in ulei incins, circa trei-patru minute pe fiecare parte, la foc moale, ca sa se patrunda bine. Lasa-i pe hartie absorbanta, sa elimini excesul de ulei, apoi serveste-i cu smantana si dulceata. Bunica ii pudra cu zahar si atat, si erau senzationali!

Exact dupa aceasta reteta poti sa faci si papanasi fierti. Fa bilute de aluat pe care le fierbi in apa care clocoteste. Lasa-i sa mai fiarba cateva minute dupa ce se ridica la suprafata. Serveste-i cu smantana indulcita cu putin zahar sau cu smantana si cascaval ras. Cand sunt gata, si ii scoti din oala in care au fiert, ii poti trece printr-un amestec de pesmet rumenit si zahar si ii servesti cu dulceata si smantana. Sunt deliciosi!

ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (353)

astăzi, 09:00

O ANALIZĂ DE AMPLITUDINE A SOCIETĂȚII Sunt dintre cei care am citit o mare parte dintre cărțile  lui Vasile Larco. Pentru a rezona cu acest autor, este aproape obligatoriu se te pliezi pe...

Un botoșănean a trecut pe lângă moarte după ce a încercat să repare o drujbă, dar a luat foc!

astăzi, 08:30

În cursul serii de sâmbătă, 10 mai 2025, echipajele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucn...

Calendar ortodox, 11 mai: Sfântul Sfinţit Mucenic Mochie preotul; Sfântul Ierarh Metodie şi Sfântul Cuvios Chiril, luminătorii slavilor

astăzi, 08:00

Sfântul Sfinţit Mucenic Mochie a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305) şi era din Roma. Fiind preot al bisericii din cetatea Amfipoli, care este în părţile Macedoni...