Reteaua traficantilor cu lucrari de licenta!

Reteaua traficantilor cu lucrari de licenta!

 Universitatea Al.I.Cuza Iasi  

Traficul cu lucrari de licente si carti xerocopiate a luat o amploare de neoprit in universitatile iesene. Oamenii legii au facut o captura de peste 100 copii pirat ale unor carti editate de profesori ai Universitatii Al. I. Cuza, dar si tot atatea lucrari de licenta.

Un profesor universitar de la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor (FEAA), din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) a deconspirat o retea de persoane care comercializa copii dupa cursuri, carti xerocopiate si lucrari de licenta. Indignat profund la vazul unor copii dupa cursuri universitare si carti editate al caror autor sau coautor este, profesorul Dan Chirlesean a sesizat politia.

O actiune a ofiterilor de la Serviciul de Investigarea Fraudelor (SIF) a scos la iveala micul trafic cu lucrari piratate in centrele de multiplicare. Ajunsi la fata locului, ofiterii de politie au constatat ca in sediul centrului de multiplicare Image Copy Center SRL erau expuse pe un copiator mai multe copii ale unor carti editate de profesori din cadrul facultatii. Langa aceste cursuri universitare multiplicate fara consimtamantul autorilor, se afla afisat pretul de vanzare.

De asemenea, oamenii legii au descoperit ca pe desktop-urile celor 3 calculatoare exploatate in acest punct de multiplicare se aflau mai multe fisiere cu titluri de cursuri universitare in format pdf. Politistii au confiscat trei unitati centrale de calculator si 16 copii dupa cursuri universitare multiplicate fara consimtamantul titularilor de drept.

Administratorul centrului, Corneliu Petrescu, de 50 de ani, s-a ales cu dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de reproducere de opere sau produse purtatoare de drepturi conexe, fara autorizarea sau consimtamantul titularilor de drept si distribuirea in scop comercial de marfuri pirat. Potrivit politistilor, aceasta nu este singura abatere de acest gen a administratorului. Corneliu Petrescu a mai fost cercetat pentru astfel de infractiuni.

Pentru ca au primit mai multe informatii cu privire la existenta unei retele care activeaza in apropiere, politistii au extins verificarile si la centru Duplex SRL, aflat pe aceeasi strada. Oamenii legii au constatat cu stupoare ca pe unul din rafturile centrului de profil cu activitate de listare-copiere, erau expuse spre comercializare lucrari de licente si cursuri universitare multiplicate ilegal, in mai multe exemplare pentru fiecare curs, ai caror autori sunt profesori din cadrul FEAA.

Ofiterii au ridicat peste 93 de copii ilegale dupa cursuri universitare, pentru a fi expertizate prin comparatie cu originalul de catre specialistii Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. Pe numele lui Gheorghe Himiniuc, de 30 ani, administratorul Duplex SRL, a fost intocmit dosar penal. Profesorii universitari sustin ca acesta nu este un caz singular, iar in proximitatea universitatii opereaza adevarate retele care comercializeaza lucrari de licenta si copii dupa cartile editate de profesorii universitari.

"Nu este un incident. Este o afacere care se dezvolta in proximitatea universitatii. Atat eu, cat si ceilalti profesori suntem indignati pentru ca ni se fura munca. Am descoperit cateva copii dupa carti al caror autor sau coautor sunt eu. In plus, a fost descoperita si o baza de date care continea lucrari de licenta. Este inadmisibil", a explicat profesorul Dan Chirlesean.

Reprezentantii centrelor de multiplicare infirma orice implicare in aceasta afacere.

 "Lucram legal, asa incat nu inteleg de ce suntem acuzati. In prezenta clientului noi introducem CD-ul sau stick-ul, e totul la vedere. Sunt acuzatii nefondate", a declarat un reprezentant al Duplex SRL.

Sursa: Buna Ziua Iasi

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...