Rețeaua misterioasă de tuneluri medievale construită de Ștefan Cel Mare. Muncitorii au rămas uluiți când au descoperit-o!

Cunoscută sub denumirea de „autostrada” subterană a Moldovei, această rețea impresionantă se află sub municipiul Botoșani și se întinde pe mulți kilometri, conectând diverse zone ale orașului cu Mănăstirea Popăuți.

România, țară plină de legende și istorie bogată, ascunde în adâncurile sale un fascinant și misterios sistem de tuneluri medievale, asociat cu marele domnitor Ștefan cel Mare. Această „autostrada” subterană, cu origini și destinații încă neelucidate, stârnește interesul cercetătorilor și al pasionaților de istorie deopotrivă, ridicând întrebări despre scopul său enigmatic în epoca medievală.

Cunoscută sub denumirea de „autostrada” subterană a Moldovei, această rețea impresionantă se află sub municipiul Botoșani și se întinde pe mulți kilometri, conectând diverse zone ale orașului cu Mănăstirea Popăuți. Descoperită în perioada comunistă, rețeaua de catacombe din Botoșani a ieșit la lumină în momentul în care autoritățile au decis demolarea vechilor case din zona târgului medieval pentru a construi blocuri de locuințe sociale.

 

În timpul lucrărilor de fundație, muncitorii au dat peste aceste structuri subterane. Această descoperire a fost surprinzătoare, având în vedere că tunelurile nu apăreau în documentele oficiale. Din păcate, autoritățile din acea perioadă au ales să astupe aceste pasaje, iar cercetările detaliate au fost amânate pentru o lungă perioadă.

În prezent, autoritățile locale din Botoșani au alocat aproximativ 500.000 de euro pentru a explora și a înțelege mai bine această rețea subterană. Prin scanarea tunelurilor medievale, se speră că aceste structuri vor fi integrate într-un circuit turistic, adăugând astfel valoare istorică și culturală orașului. precizează Realitatea.net

În ceea ce privește scopul tunelurilor și legătura cu Ștefan cel Mare, istoricii consideră că acestea au fost construite în timpul domniei acestuia pentru a oferi căi de refugiu în cazul unui asediu. Moldova medievală era frecvent atacată de otomani, tătari și alți invadatori, iar locuitorii orașului aveau nevoie de rute sigure pentru evacuare. Aceste pasaje subterane ar fi facilitat transportul rapid al populației, proviziilor și chiar al soldaților între diversele zone strategice ale orașului.

Existența acestor tuneluri, evidențiată de structurile defensive ale Mănăstirii Popăuți, sugerează un plan bine gândit pentru protejarea orașului. În acele vremuri, cetățile și așezările de importanță strategică erau dotate cu astfel de pasaje ascunse, menite să asigure o continuitate a rezistenței în fața agresorilor.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adrian Panaete, antrenorul de genii, răspuns dur după Olimpiada de Informatică: ”Mândria de a fi botoșănean” / ”Vorbim despre oameni etern nemulțumiți!”

astăzi, 08:18

Profesorul Adrian Panaete, de la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, care este și vicepreședintele Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) ...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (350)

astăzi, 07:54

O ANTOLOGIE A.L.P.I. De la Iași am primit  o antologie care se armonizează cu o dublă dimensiune a timpului: cea obiectivă (cu o portretizare la zi a celor  28  de pe tot at&acir...

HRISTOS A ÎNVIAT!, cea mai frumoasă veste a creștinătății!

astăzi, 01:16

”Veniți de luați Lumină!” A fost chemarea către creștinii din toată lumea, în cea mai luminoasă noapte a ortodoxiei. Noaptea Învierii lui Iisus cel răstignit care a &ic...