Restructurare inedită la Ministerul de Interne. MAI va organiza examene pentru concedierea poliţiştilor

Tema restructurării a peste 10.000 de poliţişti din Ministerul Administraţiei şi Internelor este departe de a fi rezolvată. Sindicatele prezente ieri la negocieri, pentru a discuta despre maniera în care se vor face aceste concedieri colective, au fost primite de către chestorul Lucian Guran, subsecretar de stat.

Surse din cadrul conducerii MAI au precizat, pentru ziarul Puterea, că discuţia cu sindicatele a vizat doar reducerea numărului de poliţişti încadraţi în structurile Inspectoratului General al Poliţiei şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, având în vedere calitatea acestora de funcţionari publici cu statut special.

"Pentru că în Legea 360, privind Statutul Poliţistului, nu există o prevedere expresă, ne vedem nevoiţi să apelăm la prevederile Legii 188, privind statutul funcţionarului public, pentru a găsi soluţia de examinare a fiecărui poliţist în parte şi pentru atribuirea calificativelor", au precizat sursele citate.


Legea civilă, mai rea decât cea specială

Potrivit articolului 69, litera j din Statutul Poliţistului, "încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului se dispune în mod corespunzător de către persoanele care au competenţa de acordare a gradelor profesionale şi are loc când, în urma reorganizării activităţii Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a unei unităţi de poliţie ori a reducerii unor posturi de natura celui ocupat de poliţistul respectiv, nu sunt posibilităţi pentru ca acesta să fie încadrat într-o funcţie similară în aceeaşi unitate sau în alte unităţi".

Această prevedere nu este suficientă, spun reprezentanţii MAI, pentru a face selecţia celor care urmează să fie disponibilizaţi, însă, adaugă ei, o prevedere în acest sens se regăseşte în Legea funcţionarului public. Articolul 100 al acestei legi arată că în caz de reorganizare a autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarii publici vor fi numiţi în noile funcţii publice sau, după caz, în noile compartimente dacă se modifică atribuţiile aferente unei funcţii publice mai puţin de 50%, dacă sunt reduse atribuţiile unui compartiment, dacă este schimbată denumirea fără modificarea în proporţie de peste 50% a atribuţiilor aferente funcţiei publice sau dacă este schimbată structura compartimentului.

Însă aceste prevederi pot fi aplicate doar în funcţie de categoria, clasa şi, după caz, gradul profesional ale funcţionarului, la îndeplinirea criteriilor specifice stabilite pentru funcţia publică, în funcţie de pregătirea profesională şi să fi desfăşurat activităţi similare, scrie Puterea.


Concurs de rămânere pe post

Aceeaşi lege mai prevede că, în cazul în care există mai mulţi funcţionari publici, se organizează examen de către autoritatea sau instituţia publică. Reducerea unui post este justificată dacă atribuţiile aferente acestuia se modifică în proporţie de peste 50% sau dacă sunt modificate condiţiile specifice de ocupare a postului respectiv, referitoare la studii. În cazul reorganizării activităţii prin reducerea posturilor, autoritatea sau instituţia publică nu poate înfiinţa posturi similare celor desfiinţate pentru o periodă de un an de la data reorganizării.

Din acest punct de vedere, negocierile purtate ieri de conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor cu reprezentanţii sindicaliştilor au vizat aspecte privitoare la maniera recrutărilor.

S-a convenit, de principiu, înfiinţarea unor comisii de examinare la nivelul fiecărui birou, compartiment sau serviciu, comisii din care vor face parte şeful nemijlocit al poliţistului examinat şi superiorul acestuia pe linie ierarhică. Sindicaliştii au impus, însă, şi existenţa în componenţa comisiilor de examinare a unei a treia persoane agreate de sindicate, cum ar fi un specialist în domeniul în care activează poliţistul examinat sau un membru al Corpului Naţional al Poliţiştilor. Asupra acestui aspect însă nu a existat o înţelegere fermă între cele două tabere, astfel încât discuţiile vor fi reluate cel mai devreme astăzi sau la sfârşitul acestei săptămâni, în prezenţa ministrului Traian Igaş.


Interviu sau probă practică?


Cu toate acestea, MAI este dispus să găsească o soluţie care să fie pe placul sindicatelor. Odată rezolvată această problemă organizatorică, apare însă alta legată de modalitatea desfăşurării examenelor. Aceste examene pot fi doar scrise sau doar orale. Ministerul ar agrea varianta unei probe orale, constând într-un  interviu "deschis", din care comisia de examinare să poată evalua în ansamblu capacităţile poliţistului intervievat.

Potrivit surselor citate, sindicatele ar dori să fie inclusă în examen şi o probă practică, lucru asupra căruia, din nou, nu a fost găsită o cale de înţelegere. Şi asupra acestui aspect urmează să mai aibă loc o nouă rundă de negocieri.

 

Alte disponibilizări vor avea loc, pe aceeaşi structură, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi IGSU, precum şi la nivelul Aparatului Central. În ceea ce priveşte restructurările care vor avea loc la nivelul Jandarmeriei Române, aici legea civilă nu poate funcţiona, având în vedere că salariaţii sunt cadre militare. În acest sens, Ministerul de Interne caută să identifice soluţii legale pentru restructurarea acestei arme.

Mai simplu va fi rezolvată problema angajaţilor contractuali. În urma selecţiei, unii dintre aceştia vor primi preavize cu valabilitatea de 45 de zile.
 

 

Puterea

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primele declarații Ciolacu - Lasconi, după rezultatele de la ora 21.00!

astăzi, 21:23

Rezultatele sunt valabile pentru ora 20.00 și fără a lua în calcul voturile din Diaspora. Declarații Elena Lasconi: „Speranța este vie în România” Elena Lascon...

S-au închis urnele în România: Surprize la primele exit-pool-uri!

astăzi, 21:02

Aproape 9.500.000 de cetățeni români au votat duminică, 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor pentru președintele României, procentul prezenței la vot fiind de 52,3%. &Ic...

Sute de persoane private de libertate au votat astăzi la Botoșani! (foto)

astăzi, 20:50

Astăzi, responsabilitatea civică prin exercitarea dreptului la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost îndeplinită și de 725 persoane custodiate de Penitenciarul Botoșan...