Republica Moldova: bătaia pe funcţii

Republica Moldova: bătaia pe funcţii
Negocierile pentru formarea majorităţii parlamentare la ChiÅŸinău se împiedică în dorinÅ£a partidelor de a impune propriul preÅŸedinte. DeÅŸi aflate abia la început, discuÅ£iile privind formarea unei viitoare majorităţi parlamentare în Republica Moldova par să fi ajuns deja în impas.

Miza: modul în care se va face împărÅ£irea funcÅ£iilor între cele patru partide democratice.

La scrutinul de miercurea trecută, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat din Moldova (PDM) ÅŸi AlianÅ£a Moldova Noastră (AMN) au obÅ£inut 53 de mandate în viitorul parlament, suficient pentru a forma un nou guvern, nu ÅŸi pentru a impune un preÅŸedinte.

Filat îl atacă indirect pe Lupu

După runda de negocieri de luni, a treia de după alegeri, liderul PLDM, Vlad Filat, a vorbit ieri, într-o conferinţă de presă, despre o pauză în discuÅ£ii. De vină ar fi "o agendă prea încărcată". Mai departe însă, atacurile indirecte ale lui Filat la adresa partenerilor de negocieri au inclus termeni precum "ÅŸantaj" ÅŸi referiri la persoane care vor să "deÅ£ină două funcÅ£ii în stat".

"Dacă se va încerca să se ia o decizie de cineva, în mod separat, atunci nici nu are sens să discutăm", a precizat Vlad Filat.

PreÅŸedintele PLDM a mai spus că nu are de gând să comunice cu cei care "au ca opÅ£iune colaborarea cu PCRM", făcând o referire evidentă la PDM, condus de fostul comunist Marian Lupu. AmbiÅ£ia actualului democrat Lupu de a deveni candidat la funcÅ£ia de preÅŸedinte al Republicii Moldova pare a fi, de altfel, una dintre sursele conflictului mocnit dintre partide.

La rândul său, PLDM pare să revendice această funcÅ£ie, în baza rezultatului mai bun obÅ£inut. Schema pare complicată de poziÅ£ia PL: vicepreÅŸedintele acestui partid, Corina Fusu, declara acum două zile că formaÅ£iunea sa ar fi de acord cu numirea lui Marian Lupu drept candidat la preÅŸedinÅ£ie ÅŸi a lui Vlad Filat în fruntea guvernului.

Dacă discuÅ£iile între partide stagnează, se înteÅ£esc, în schimb, cele între liderii politici ÅŸi ambasadorii marilor puteri. După ce liderul AMN, Serafim Urechean, s-a întâlnit luni cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valerii Kuzmin, ieri a fost rândul lui Vlad Filat la discuÅ£ii cu ambasadorul Rusiei ÅŸi cu cel al SUA, Asif J. Chaudhry.

Åži Vladimir Voronin a avut ieri o întrevedere cu ambasadorul SUA, cei doi discutând despre "situaÅ£ia politică din Å£ară". (Evenimentul zilei)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
28

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
36

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
290

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...