Reprezentanții ISU avertizează cetățenii cu privire la muniția rămasă neexplodată. Pe raza județului Botoșani, de la începutul anului, au fost identificate peste 100 de astfel de obiecte

Proiectile explozive sau perforante, grenade de mână defensive sau cartușe de infanterie, toate ar fi putut deveni periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi sunat la 112 și nu ar fi cerut ajutorul pirotehnicienilor. 127 astfel de obiecte au fost găsite, de la începutul anului, pe raza județului Botoșani

La fiecare caz, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit în cel mai scurt timp pentru detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea muniției în condiții de siguranță până la distrugerea acesteia în mod controlat.

Au fost ridicate două proiectile explozive, două proiectile perforante, două grenade de mână defensive și 121 de cartușe de infanterie și alte elemente de muniție din localitățile Botoșani, Copălău, Agafton, Flămânzi, Plopenii Mici, Cucorăni, Cămătărești Deal, Săveni și Boscoteni.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare. 

În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.

Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniție neexplodată.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primarul pe patul de moarte și soția (in)fidelă! (Foto, Video)

astăzi, 07:14

Un primar, pe patul de moarte, își întreabă soția: – Spune-mi dragă, acum că zilele mi se gata, de câte ori m-ai înșelat în cei 30 de ani de căsătorie? Se...

Calendar ortodox, 6 decembrie: Sf. Ier. Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte)

astăzi, 07:00

Sfântul Nicolae s-a născut pe vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305) şi pentru viaţa sa curată şi nespusa lui bunătate a fost făcut arhiereu. Vestind cu m...

Pompierii botoșăneni, salvatorii animalelor neajutorate: Încă un câine a primit o șansă la viață!

Thursday, 5 December 2024

Nimeni nu ştie cum a ajuns în locul respectiv, însă acesta a avut norocul de a fi auzit de un localnic, care a încercat să îl ajute. Când şi-a dat seama că nu î...