Reorganizarea judetelor - vezi singurele atributii cu care raman

Deputatul PDL Sulfina Barbu  spune ca, prin reorganizarea judetelor pe care a initiat-o formatiunea din care face parte, se vor transfera majoritatea atributiilor de la consiliile judetene la cele locale. In schimb, noile judete vor primi atributiile de dezvoltare, care vor reprezenta principalele lor functii.

"Vom transfera ce mai depinde de organizarea aparatului executiv de la consilii judetene si de la institutiile descentralizate, pentru ca, in viziunea pe care o avem noi, tot ce tine de relatia cu cetateanul trebuie sa fie descentralizat de la consiliul judetean la consiliile locale - oras, municipiu, comuna, aviza, acorduri, autorizatii, urbanism, asistenta sociala. Tot ce are azi in asistenta consiliul judetean sa mearga spre consiliile locale.

Consiliul regional, chiar daca nu putem sa-i spunem regional fiindca nu ne da voie Constitutia, sa ramana doar cu atributiile de dezvoltare. Ei vor trebui, la nivelul fiecerei regiuni, sa preia organismele intermediare. Astazi avem organisme intermediare pe toate programele operationale descentralizate de la ministere, corect? Daca ei vor prelua, si trebuie sa vrea dezvoltarea regionala si nu numai pe fonduri europene, vor prelua aceste structuri, in care sunt oameni pregatiti, la nivelul consiliului regional. Acest transfer nu stiu daca presupune in mod special cheltuieli, eu zic ca nu, dar, e posibil de un transfer, la un moment dat, de vreun sediu. Exista niste studii pe tema aceasta.

Pentru cetatean, ne dorim sa nu existe cheltuieli in plus, in afara de acestea referitoare la placute, iar, ulterior, tot ce tine de acte de proprietate, de acte de functionare, carti funciare, doar sa se faca modificarea actelor normative, asa cum s-a intamplat - inlocuirea judetului cutare cu judetul regional, ca apartenenta, ca alta modificare nu trebuie facuta", a spus Sulfina Barbu, pentru Ziare.com.


Cu o zi inainte, primvicepresedintele PDL Gheorghe Flutur spusese ca nu vor exista probleme pentru cetateni, caci se va transfera "tot" ce tine de cetatean la primarii, luandu-se astfel cele mai multe din atributiile Consiliilor Judetene.

"(Probleme -n.r) nu vor fi, pentru cetateni primaria e institutia de promixitate la care sa bata la usa. Daca e sa vorbim de descentralizare, trebuie sa transferam tot la primarii, tot ce e de transferat pentru relatia cu cetateanul. Cetateanul nu trebuie sa mearga la regiune, la regiune merg anumite institutii, se stabilesc strategii, prioritati de investitii. Relatia cu publicul o are primaria, de aici e si numele, primarul e in relatia directa cu populatia", a subliniat Flutur, pentru Ziare.com.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

astăzi, 20:16

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

astăzi, 19:45

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...

APIA Botoșani: Informații despre stadiul Campaniei de plăți în avans aferentă anului 2024!

astăzi, 19:10

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) CJ Botoșani informează că, în perioada 16 octombrie – 28 noiembrie 2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei ...