Renta viageră va fi înlocuită cu pensionarea timpurie

Renta viageră va fi înlocuită cu pensionarea timpurie
Începând cu anul viitor, programul Rentei viagere va fi înlocuit cu o măsură din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ce presupune pensionarea timpurie a fermierilor şi lucrătorilor agricoli.

Ministrul Ilie Sârbu estimează că, în acest an, prin PNDR, se vor atrage 3 miliarde de euro, cea mai solicitată măsură fiind "Renovarea şi dezvoltarea satelor", pentru care s-au depus 1.370 de proiecte în valoare de peste 3,3 miliarde de euro.

Pensionarea timpurie a fermierilor şi a lucrătorilor agricoli este o măsură complementară Masurii 112 - Instalarea tinerilor fermieri. Implementarea ei se va putea realiza numai după definitivarea cadrului legislativ pentru îmbunătăţirea sistemului de pensii pentru agricultori şi elaborarea sistemului de evidenţă a fermierilor şi muncitorilor agricoli.

Circa 67.000 de rentieri şi-au vizat carnetele în 2009 pentru a primi rentă viageră pentru terenurile arendate sau înstrăinate, după ce în 2008 doar 49.600 de persoane au solicitat renta viageră, aceştia urmând să primească 50.300.000 de lei.

Potrivit datelor Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), suprafaţa totală aferentă celor 67.000 de rentieri este de 260.000 de hectare, din care 200.000 de hectare au fost arendate, iar 60.000 de hectare înstrăinate.

Până în prezent s-au iniţiat plăţi în valoare totală de 50.000.000 de lei pentru aproximativ 65.300 de persoane, care au efectuat procedura de vizare până pe data de 7 iunie 2009.

Pentru restul de 1.700 de persoane care şi-au vizat carnetul în perioada 08 iunie-30 iunie 2009, plata se va efectua în următoarea alocare bugetară. În anul 2008 au fost alocate 31 de milioane de lei pentru o suprafaţă arendată de 158.000 de hectare şi o suprafaţă înstrăinată de 38.000 de hectare.

Legea privind acordarea rentei viagere prevede că proprietarii care îşi arendează terenul vor primi 50 de euro/ha/ an, iar cei care înstrăinează terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adaugă la valoarea arendei sau la preţul de vânzare al pământului, după caz. Nu toţi deţinătorii de pământ pot beneficia de prevederile acestei legi, prima condiţie este ca persoana care vinde terenul sau îl dă în folosinţă să aibă cel puţin 62 de ani.

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) a demarat programul renta viageră cu scopul de a concentra suprafeţele agricole în exploataţii eficiente, măsură impusă de necesitatea compatibilizării agriculturii româneşti cu cea din ţările membre ale Uniunii Europene

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
93

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
370

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
63

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...