Remedii populare impotriva sughitului

Sughitul este o actiune involuntara si reflexa, dar si extrem de neplacuta si jenanta, mai ales cand se intampla intr-o sedinta, la o masa cu persoane mai putin cunoscute sau in timpul unei expuneri.

De regula, sughitul apare dupa o masa copioasa ori un lichid baut prea lacom, dupa ingestia unor alimente iritante pentru stomac, cum ar fi piperul, boiaua sau ardeiul iute, bauturi alcoolice concentrate.

Medicina populara, insa, are remedii si impotriva sughitului, lucrul acesta fiind recunoscut si de oamenii de stiinta care au remarcat ca, in majoritatea cazurilor, sfaturile populare ajuta la calmarea muschiului diafragmei, principalul vinovat de producerea sughitului, dar nu au explicat insa de ce.

Astfel, persoana in cauza este sfatuita sa-si tina respiratia cat de mult poate sau sa bea rar noua inghitituri de apa, fara sa respire in acest interval. Mai intotdeauna da rezultate imediate.

Un alt mijloc de tratare este de a-l speria pe cel care sughite ori spunandu-i ceva care sa-l socheze, ori printr-un zgomot la care nu se asteapta sau printr-un tipat disperat al altei personae din casa care intra in joc.

Un rezultat bun il da stropitul cu apa al celui in cauza. Apa trebuie sa fie foarte rece si cel care sughite sa fie luat prin surprindere. Cel mai bine sa fie stropit pe gat, pe la spate, sa nu vada si nici sa nu stie ce i se pregateste.

Unele persoane recomanda zahar, dar uneori zaharul poate fi periculos. O coaja de paine, putin inmuiata in gura, si inghitita mai mult pe nemestecate, da, de asemenea, rezultat imediat.

Sughitul trecator, cel care tine cateva minute si, pe cat de brusc s-a declansat, la fel de brusc se termina, nu pune probleme. Exista insa cazuri cand se sughite indelung ore sau chiar zile in sir si in acest caz pacientul trebuie sa se prezinte neaparat la medic, singurul in masura sa investigheze, sa se exprime si sa ia masurile care se impun.

Sughitul de lunga durata, insotit de tulburari respiratorii, cianoza, agitatie, neputinta de a inghiti poate fi semnalul unor afectiuni deosebit de grave.

Sa avem sanatate!

 


ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziție cu zeci de lucrări în tehnici diverse, organizată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani!

astăzi, 17:45

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală „Expo-Art” Botoșani și curatoriat de muzeograful Ana Coșereanu și artistul Liviu Șoptelea. Expoziția reunește pe simeze peste ...

Zeci de controale efectuate de Garda de Mediu Botoșani în cursul anului trecut: Ce nereguli au constatat comisarii!

astăzi, 17:15

În acest context, echipe de comisari din cadrul Comisariatului Județean Botoșani au desfășurat în perioada ianuarie – decembrie 2024 un număr de 63 acțiuni de inspecție și co...

(P) Tratamente pentru prevenirea căderii părului: Cum să îți menții sănătoasă podoaba capilară

astăzi, 17:02

Căderea părului este o problemă frecventă care afectează atât femeile, cât și bărbații, din diferite motive – de la stres și alimentație deficitară, până la problem...