Regulile pentru plata ori decontarea transportului elevilor care fac naveta, modificate oficial. Sumele au fost majorate

Regulile pentru plata ori decontarea transportului elevilor care fac naveta, modificate oficial. Sumele au fost majorate

Printr-o ordonanță oficializată joi, cadrul legal pentru plata și decontarea transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu a fost modificat. Mai exact, printre altele, s-a stabilit majorarea sumei acordate pentru transportul elevilor navetiști și reglementarea posibilității ca nivelul minim al acesteia să poată fi majorat prin hotărâre a Guvernului.

Concret, OUG 159/2022, care se aplică de joi, de la momentul publicării în Monitorul oficial, aduce mai multe schimbări legate de regulile transportului elevilor ce învață în altă localitate decât cea în care locuiesc.

Astfel, o primă măsură stabilită este majorarea sumei destinate transportului elevilor ce fac naveta către școală. Mai exact, pentru transportul elevilor se asigură de-acum o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanţa de până la trei kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se suplimentează cu șase lei/ lună pentru fiecare kilometru, scrie AvocatNet.ro.

Anterior, Legea educației naționale nr. 1/2011 prevedea că “decontarea cheltuielilor de transport (…) se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/ lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/ lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare”.

Totodată, elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Aceasta este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/ sau a bursei de ajutor social.

În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare.

Dacă nici suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament ori pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene.

Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:
  • contravaloarea a patru călătorii dus-întors/ lună;
  • contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale.
În fine, ordonanța stabilește că valoarea minimă a sumelor acordate elevilor pentru transport vor putea fi majorate prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
232

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
144

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
223

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...