Regulile pentru plata ori decontarea transportului elevilor care fac naveta, modificate oficial. Sumele au fost majorate

Printr-o ordonanță oficializată joi, cadrul legal pentru plata și decontarea transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu a fost modificat. Mai exact, printre altele, s-a stabilit majorarea sumei acordate pentru transportul elevilor navetiști și reglementarea posibilității ca nivelul minim al acesteia să poată fi majorat prin hotărâre a Guvernului.

Concret, OUG 159/2022, care se aplică de joi, de la momentul publicării în Monitorul oficial, aduce mai multe schimbări legate de regulile transportului elevilor ce învață în altă localitate decât cea în care locuiesc.

Astfel, o primă măsură stabilită este majorarea sumei destinate transportului elevilor ce fac naveta către școală. Mai exact, pentru transportul elevilor se asigură de-acum o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanţa de până la trei kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se suplimentează cu șase lei/ lună pentru fiecare kilometru, scrie AvocatNet.ro.

Anterior, Legea educației naționale nr. 1/2011 prevedea că “decontarea cheltuielilor de transport (…) se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/ lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/ lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare”.

Totodată, elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Aceasta este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/ sau a bursei de ajutor social.

În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare.

Dacă nici suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament ori pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene.

Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:
  • contravaloarea a patru călătorii dus-întors/ lună;
  • contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale.
În fine, ordonanța stabilește că valoarea minimă a sumelor acordate elevilor pentru transport vor putea fi majorate prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR va dezbate joi cererea de anulare a alegerilor depusă de Simion. Dacă e respinsă, va valida rezultatul final!

astăzi, 20:50

Curtea Constituțională va judeca joi, de la ora 10:00, cererea de anulare a alegerilor, iar dacă aceasta este respinsă, va valida rezultatul final de la ora 12:00.   CCR arată că î...

Amendă de 15.000 de lei dată de polițiștii botoșăneni unui șofer oprit pentru control!

astăzi, 20:30

La data de 20 mai 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Curtești, o autoutilitară condusă de un tân...

Peste o mie de persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în perioada ianuarie-aprilie 2025!

astăzi, 20:00

În perioada ianuarie-aprilie 2025, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței...