Reguli noi pentru utilizatorii de trotinete electrice!

Noile reguli au fost agreate de Coaliția de guvernare, dar au primit sprijin în Comisia Juridică și din partea USR și UDMR.

Reguli noi pentru utilizatorii de trotinete electrice!

   Foto: mobilissimo.ro

Deputații din Comisia Juridică au votat, marți, noi reguli pentru circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice, printre care introducerea asigurării obligatorii.

Proiectul legislativ a fost depus în 2019 de 31 deputați PNL, și a trecut deja de Senat. Noile amendamente au fost agreate și de reprezentanții PSD, USR și UDMR în Comisia Juridică din Camera Deputaților, care a dat, marți, un raport favorabili inițiativei legislative, scrie ziarul Libertatea.

Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor, este noul amendament introdus de deputații din Comisia Juridică.

În cazul trotinetelor electrice în regim self service (n.r. – închiriate), la efectuarea plății, se va introduce și se va completa un chestionar de 5 întrebări referitoare la legislația rutieră. Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani, a anunțat președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol. De asemenea, casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepția trotinetelor închiriate.

Reprezentanții AUR nu au dorit să susțină amendamentul votat în Comisia Juridică referitor la casca de protecție, deoarece au anunțat că doresc ca toți cei care folosesc trotinete electrice să folosească o cască de protecție, inclusiv cei care le închiriază.

„Sper să aibă toți grijă, mai ales că am făcut acea prevedere cu 16 ani”, a adăugat președinta Comisiei Juridice.

Bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare, este noul amendament votat în Comisia Juridică.

A fost menținută prevederea că dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.

Comisia Juridică a adoptat și o definiție pentru trotineta electrică: vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW.

Comisia de Administrația a decis, marți, că și Poliția Locală poate aplica sancțiuni și contravenții pentru încălcarea normelor rutiere pentru trotinetele electrice. Până să ajungă în plenul Camerei Deputaților, inițiativa legislativă are nevoie de un raport din partea Comisiilor Juridice, de Apărare, Industrii și Transporturi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
193

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
264

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
181

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...