Reguli noi pentru șoferii tineri, ce mașini vor fi interzise!

În primele șapte luni ale lui 2024, 148 de persoane și-au pierdut viața și peste 300 au fost grav rănite în accidente rutiere, principala cauză a producerii acestora fiind viteza excesivă. Potrivit statisticilor, cei care apasă tare pedala de accelerație sunt, în general, tinerii.

O propunere legislativă care a trecut, tacit, de Senat încă din luna martie și este în dezbatere la Camera Deputaților, for decizional, prevede ca tinerii sub 21 de ani și persoanele care au permis categoria B de mai puțin de un an să nu mai aibă dreptul să conducă mașini cu peste 100 cai-putere, respectiv 75 kw în cazul mașinilor electrice.

Cod rutier 2024. Noi prevederi pentru șoferii tineri

O altă modificare propusă de inițiatorii proiectului vizează faptul că tinerii vor putea să susțină examenul de conducere înainte de a deveni majori, adică la 17 ani, dar, după obținerea permisului, nu se vor putea urca la volanul mașinii singuri, ci vor trebui să fie însoțiți de o persoană care deține permis de conducere de cel puțin 10 ani.

„Tinerii până în 25 de ani produc mai multe accidente decât cealaltă categorie de posesori de permis. Aici vorbim de iresponsabilitate, de imaturitate, de aspecte care țin de educație. Însoțitorul e foarte important în primul an de la obținerea permisului de conducere al fiecărui individ să îl învețe anumite manevre să le gestioneze. Deci este util, dar rămâne de văzut cum se va finaliza acest proiect”, a declarat Cătălin Codescu, președinte al Asociației victimelor accidentelor de circulație, potrivit Bzi.ro.

Despre acest subiect a vorbit și Constantin Iacob, pilot și președintele Asociației „Pro Car Racing” din Botoșani, în cadrul emisiunii Invitatul de la Știri.

Reglementări impuse și de UE

Și Uniunea Europeană stabilește reglementări în sensul reducerii numărului de accidente rutiere. Astfel, autoritățile de la Bruxelles au decis că toate mașinile produse începând cu vara anului 2024 să fie dotate cu senzori pentru limitarea vitezei.

Șoferii care comit infracțiuni grave la volan pot rămâne fără permis de conducere în orice stat UE

La începutul acestui an, Parlamentul European a adoptat un document care stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statele membre. Una dintre cele mai importante măsuri din acest document este faptul că un conducător auto poate rămâne fără permis în orice stat UE.

Motivele care pot duce la suspendarea permisului în orice stat UE sunt: viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.

Decizia finală a autorităților despre dreptul de a conduce în alt stat UE, dacă a rămas fără permis în țara natală, se comunică șoferului vizat în maximum șapte zile lucrătoare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

astăzi, 20:15

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

astăzi, 19:53

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...

Doi plutonieri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, medaliați prin decret semnat de Președintele României! (foto)

astăzi, 19:30

Prin Decretul nr.1539 din 28.11.2023, semnat de Președintele României, domnul Klaus-Werner Johannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Co...