Reguli noi pentru comercianţi în cele două pieţe din municipiul Botoşani!

Reguli noi pentru comercianţi în cele două pieţe din municipiul Botoşani!
O parte dintre comercianţii care obişnuiau să îşi vândă marfa în cele două pieţe din municipiul Botoşani nu mai pot face acest lucru de la 1 mai.

Aceştia nu au obţinut încă atestatele de producător şi carnetele de comercializare a produselor agricole, care le-ar permite să își vândă produsele pe tarabele din piață.

Potrivit directorul Urban Serv, Simion Drelciuc, la Botoşani, 55% dintre producătorii individuali au obţinut noile documente, în cazul celor care încă nu le au nefiindu-le rezervate mesele.

“Anul trecut s-a schimbat legislaţia privitoare la modalitatea de a practica comerţ producătorii individuali, persoane fizice, în sensul în care trebuiau să îşi preschimbe acel certificat de producător cu un atestat de producător, la care se ataşează un carnet de comercializare în care trebuie să treacă în fiecare dimineaţă cantitatea de produse cu care vine la piaţă, iar la sfârşitul programului cantitatea de produse rămasă. S-a lăsat pe ultima sută de metri atât de către producătorii individuali, cât şi de către administraţiile publice locale care aveau obligaţia de a emite acele documente. S-a ajuns într-o situaţie mai neplăcută în care o parte dintre producătorii individuali nu au putut să îşi rezerve mese în piaţă dat fiind faptul că nu aveau atestatul respectiv, obligatoriu de la 1 mai", a declarat Simion Drelciuc.

Acesta a precizat că, pe măsură ce se obţin aceste documente, producătorii sunt primiţi în piaţă pentru a-şi valorifica marfa, la Botoşani circa 80% dintre tarabele din pieţe fiind date acestor producători individuali.
 
Pentru obţinerea atestatului de producător, este nevoie şi de avizul consultativ, după caz, de la asociaţiile judeţene de producători.

Atestatul de producător va fi cel care va arăta calitatea de producător agricol a unei persoane fizice şi va cuprinde numele şi prenumele persoanei în cauză, alături de denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv de efectivele de animale pe care aceasta le deţine. Un astfel de atestat va fi valabil un an de la eliberare şi va fi vizat semestrial la primărie.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi documentul folosit de persoana fizică ce deţine atestatul de producător pentru a putea face comerţ cu ridicata sau cu amănuntul cu produselor agricole obţinute în ferma sau în gospodăria proprie. Acesta se va elibera numai după verificarea atestatului de producător şi a existenţei produselor care vor fi vândute.

Ambele documente vor fi eliberate, la cerere, de către primăriile din ţară, în termen de cinci zile de la data solicitării, după efecturarea mai multor verificări.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Blue Guardians”, amplu exercițiu de pregătire tactică organizat de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:51
5

În perioada 20-24 mai 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unit...

Lucian Trufin: „Obiectivul meu este ca pacienții din spitalele aflate în cordoonarea Consiliului Județean Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

astăzi, 12:04
18

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienț...

Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ! (Foto)

astăzi, 11:35
191

O bătrână de 80 de ani din județul Botoșani a apelat 112 în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut ...