REGULI noi de acordarea a indemnizației de creștere a copilului, de la 1 iulie!

Începând cu 1 iulie 2016 se modifică condițiile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului.

Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Mentionăm că salariul minim garantat in plată este de la  1 mai 2016  este de 1250 lei.

 Veniturile din salarii şi asimilate salariilor  sunt cele definite la art.67, art.76 alin.(1) şi (2) şi art. 103 din Legea nr.227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform Codului fiscal, corespunzător fiecărei categorii de venit.

Nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei( la 1 iulie 2016 cuantumul minim al indemnizației va fi de 85% din 1250 lei).
 
Se acordă stimulent de inserție pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului, cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap :
 
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap.
 
De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare.

Concediul şi indemnizaţia lunară precum şi stimulentul de inserţie prevăzut  se cuvin pentru fiecare dintre naşteri. Pe perioada suprapunerii nasterilor in condițiile prevăzute  de lege cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
ICC incetaza in ziua in care  copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
ICC nu se suspenda dacă într-un an calendaristic se  realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, în cuantum de maximum de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei. Această prevedere se aplica cu condiția  ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație să rămana intreruptă/suspendată.

Noile reglementări privind indemnizația pentru creșterea copilului se aplică:
a)pentru  persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserție, precum şi pentru   cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opțiunii se realizează pe bază de cerere și acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
b) pentru  persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;
c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserție, indiferent de opțiunea de concediu exprimată, și care nu se află în situația prevăzută la lit.a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

Comunicat de presă Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...