Regula pe care trebuie să o respecte toți șoferii! Amenzile pot ajunge la 3.000 de lei!

O mică neatenție în trafic îi poate face pe șoferi să fie nevoiți să plătească amenzi uriașe sau chiar pot presta munca în folosul comunității.

Regula pe care trebuie să o respecte toți șoferii! Amenzile pot ajunge la 3.000 de lei!

Puțini sunt cei care cunosc această prevedere importantă din Codul Rutier.

Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere, șoferii trebuie să acorde mare atenție pietonilor. Atunci când pe drumul pe care circulă este noroi sau apă, șoferul are obligația de a încetini, în ca contrar, dacă un pieton care a fost udat, atunci conducătorul auto va trebui să suporte consecințele.

Amendă de mii de lei pentru stropirea pietonilor

Șoferii care circulă pe un carosabil cu bălți trebuie să fie foarte atenți la pietonii de pe trotuar. Dacă pietonii sunt stropiți, aceasta faptă este considerată o contravenție și se sancționează așa cum prevede legislația din România, scrie Bugetul.ro.

Pietonii pot face reclamație șoferului, iar dacă mai există și martori, atunci reclamația este și mai întărită. Codul Rutier prevede că stropirea pietonilor este clasificată ca deteriorare a bunurilor personale și se pedepsește cu o amendă între 1.500 și 3.000 de lei.

Potrivit H.G. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, la capitolul privind contravențiile se precizează că “stropirea pietonilor, clădirilor și vehiculelor, atunci când pe drumurile publice există apă sau noroi, se sancționează contravențional”.

Clasele de sancțiuni

Clasa I: 2-3 puncte-amendă;

Clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă;

Clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;

Clasa a IV-a: 9-20 puncte-amendă;

Clasa a V-a: 21-100 puncte-amendă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesajul colegilor de la Psihiatrie, după moartea Cristinei: „De azi înainte o vom căuta doar în inimile noastre...”

astăzi, 11:41
347

Dr. Florina Rotariuc, șefa Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a transmis un mesaj de condoleanțe după v...

Examenul național de definitivat la Botoșani: Peste 100 de candidați înscriși, unde are loc examenul!

astăzi, 11:14
77

La nivelul județului Botoșani, proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2024, se va desfășura miercuri, 24 iulie 2024, î...

Experiența unui tânăr agronom din Botoșani în Noua Zeelandă: ”Am învățat cum să lucrez cu sisteme de irigații, utilaje și softuri noi!”

astăzi, 10:50
95

Ștefan Emanuel Covaliu, un tânăr 24 de ani din Dorohoi, masterand al Facultății de Agricultură USV Iași, a ajuns în Noua Zeelandă la o multinațională care se clasează în to...