"Echipa care a lucrat a facut pasi inainte. Dincolo de a reflecta la rezultatul referendumului, in articole din Constitutie au fost introduse si modificari care vizeaza punerea in aplicare sau modificare a unor prevederi consititutionale, care au fost deja explicate prin decizii ale Curtii Constitutionale, ca sa nu mai fie ambiguitate la unele articole", a precizat Basescu, tinand sa sa sublinieze ca a propus in noua Constitutie o noua organizare administrativa a tarii, prin introducerea regiunilor in locul judetelor, specificand insa ca acestea vor fi definite pe baza unor criterii economice si sociale si nu pe baza unor criterii etnice.
Regionalizarea este o tema veche si preferata a lui Traian Basescu si a Comisiei Prezidentiale pentru redactarea noului proiect de Constitutie, iar harta prezentata mai sus este tocmai rodul muncii acestei comisii.
"De ce optez pentru aceasta organizare? Pentru ca, in principiu, cred ca diminuarea cheltuielilor aparatului de stat, fie ca e vorba de aparatul de stat central sau local, este la fel de importanta. In acest moment aveam prea multe consilii judetene, daca punem si sectoarele Bucurestiului, avem o birocratie extrem de ridicata, care ar putea fi simplificata, eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni. Dar repet, nu pe criterii etnice, ci pe criterii care sa tina cont de echilibrul economic si social", a declarat Traian Basescu, conform News.ro.
Printre alte modificari ale Constitutiei, propuse de seful statului de ceva vreme in urma sunt Parlamentul unicameral, mandat pentru presedinte de patru ani, dizolvarea Parlamantului in situtia in care un presedinte suspendat este validat prin referendum.