Regele Mihai, discurs in Parlament: Politica e o sabie cu două tăişuri!

Regele Mihai, discurs in Parlament: Politica e o sabie cu două tăişuri!

 Regele Mihai  

La aniversarea a 90 de ani, regele Mihai s-a aflat marţi în Parlamentul României, pentru a rosti primul discurs în faţa forului legislativ, după mai bine de 60 de ani. "Nu văd România ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o împrumut de la urmaşii noştri. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a încheiat Majestatea sa discursul.

Regele Mihai a venit în Parlament pentru a rosti un discurs, primul în faţa forului legislativ după mai bine de 60 de ani, eveniment de la care însă au absentat, deşi au fost invitaţi, preşedintele, premierul, patriarhul BOR şi parlamentari ai puterii.

Regele Mihai a sosit, marţi dimineaţă, la Parlament, însoţit de membri ai familiei regale. A fost întâmpinat de preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi de Garda de Onoare. Regele Mihai şi familia regală au plecat de la Palatul Elisabeta în jurul orei 09.00. Coloana oficială a trecut pe Calea Victoriei, prin faţa Palatului Regal.

•Mircea Geoană, preşedintele Senatului, a deschis şedinţa: La mulţi ani, Majestatea voastră! Prezenţa în Parlament a Regelui este o dovadă de împăcare şi de recunoaştere a trecutului. Este dovada continuităţii istorice a faptului că perioada comunistă este închisă. În acest moment aniversar aduc o reverenţă firească la împlinirea celor 90 de ani de viaţă. Suntem aici să ne cunoaştem şi să ne recunoaştem trecutul. Salut prezenţa tuturor grupurilor parlamentare.

•Regele Mihai: Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, sunt mai bine de 60 de ani de când m-am adresat naţiunii române din Parlament. Am primit cu bucurie invitaţia. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru. Ultimii 20 de ani au adus democraţie şi libertăţi. România a evoluat mult în ultimele două decenii. Mersul României europene are ca fundament existenţa Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către UE şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea pentru libertate în legislativul românesc de după 1989. Politica e o sabie cu două tăişuri. Garantează democraţia dacă este practicată în respectul legii. Politica poate aduce însă şi prejudicii cetăţeanului. Multe domenii din România gospodărite compentent şi liber au reuşit să meargă mai departe în ciuda crizei economice.

•Sunt mâhnit că oamenii bătrâni şi bolnavi trebuie să treacă prin situaţii înjositoare. România are nevoie de infrastructură. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie. Vom continua să facem ce am făcut întotdeauna. Vom susţine interesele fundamentale ale României.

•Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi şi de etică, ci şi de un simţ al datoriei, iubire de ţară. Sunt criteriile principale ale vieţii publice. Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă.

•România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre.

•În 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate de pe toate meridianele globului.

•România şi toate ţările din Europa au nevoie de cârmuitori respectaţi. Nu trebuie uitaţi românii şi pământurile care ne-au fost luate.

•Europa de azi e un continent în care popoarele nu se schimbă ca urmare a deciziilor politicienilor. Stă doar în puterea noastră să facem ţara puternică şi admirată în lume.

•Nu văd România ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o împrumut de la urmaşii noştri. Aşa să ne ajute Dumnezeu!


Discursul a avut loc cu ocazia celei de a 90-a aniversări a fostului suveran.

La şedinţa solemnă a Parlamentului au fost invitaţi să participe preşedintele României, foşti şefi de stat, consilieri prezidenţiali, Guvernul, guvernatorul Băncii Naţionale a României, primarul Capitalei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, directorii SRI, SIE, SPP, STS, Avocatul Poporului, preşedinţii Curţii Constituţionale, Consiliului Legislativ, Curţii de Conturi, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Academiei Române, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul", membri ai corpului diplomatic.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că nu va participa la eveniment, pentru că nu are motiv. De altfel, şeful statului are programată pentru marţi, de la 9.15, participarea la ceremonia militară organizată cu prilejul Zilei Armatei României, la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, iar la ora 10.00, ora la care ar urma să înceapă discursul fostului suveran, Traian Băsescu va pleca spre Bruxelles pentru o întâlnire cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Şeful statului a avut în ultima perioadă mai multe declaraţii critice la adresa fostului suveran. El a susţinut că decizia regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", că acesta a fost "slugă la ruşi" şi că "bietul ex-rege" a fost atras într-un joc politic cu Dan Voiculescu şi PNL.

În ceea ce priveşte un eventual mesaj al şefului statului cu această ocazie, replica sa a fost fără echivoc: "Un mesaj care să spună ce?".

Regele Mihai a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după înfrângerea cu Sepsi OSK: "Nu am arătat ca o echipă care vrea să se salveze"

Friday, 9 May 2025

Sepsi OSK a obţinut prima victorie în play-out, scor 2-0 cu FC Botoşani, pe teren propriu, într-un meci din etapa a opta, penultima a sezonului. În urma rezultatului de la Sf&ac...

Sepsi - FC Botoșani 2-0: Elevii lui Leo Grozavu, amenințați de retrogradare!

Friday, 9 May 2025

Sepsi Sfântu Gheorghe a întâlnit-o vineri seara, de la ora 21.00, pe FC Botoșani, în cel mai așteptat meci al zilei din play-out-ul Superligii. 3.100 de spectatori au fost...

Muzică și energie cu Bere Gratis, în debutul Zilelor Orașului la Botoșani! (Foto, Video)

Friday, 9 May 2025

Weekendul a început la Botoșani cu o seară de muzică în Parcul Cornișa. Botoșănenii au venit să se relaxeze într-o seară fără ploaie, cu un apus alintat timid de câte...