Astfel, proiectul ordonantei de urgenta care sa-i ajute pe micii comercianti si producatori nu a fost acceptat de guvern, pe motiv ca acesta nu reprezinta o situatie extraordinara. Ulterior, documentul a fost transformat in proiect de lege. Producatorii cred ca aceasta
ceatanu este decat un tertip pentru a trage de timp.
Nu s-a mai intamplat nimic de la ultimele dezbateri. Probabil este o chestiune de tragere de timp din moment ce s-a «blocat tocmai la intrare». Cred ca sunt presiuni foarte mari din partea anumitor oameni pentru ca acest proiect sa nu fie aprobat, a declarat pentru Evenimentul zilei, Stefan Nicolae, presedintele Agrostar.
Potrivit informatiilor din proiectul de ordonanta de urgenta al Ministerului Agriculturii, neadoptarea actului normativ ar conduce la mentinerea si restrangerea ofertei de produse agroalimentare romanesti. Aceasta ar insemna perpetuarea unei concurente neloiale intre marii si micii comercianti, conducand la disparitia celor mici si coagularea puterii in mainile celor mari. Astfel, disparitia de pe piata a micilor comercianti ar fi iminenta.
Micii comercianti,
omoraticu abuzul de putere
Relatiile comerciale intre furnizorii si comerciantii de produse agroalimentare existente in prezent defavorizeaza micii producatori si procesatorii de produse alimentare romanesti. In fata abuzului de putere al marilor comercianti, cei mici sunt nevoiti sa-si vanda produsele in conditii financiare nefavorabile, uneori chiar in pierdere, a transmis Tudorel Balta, director in Ministerul Agriculturii.
Potrivit acestuia, dezechilibrul din piata a dus la restrangerea ofertei de alimente romanesti si la disparitia acestora de pe piata.
Disparitia de pe piata a micilor producatori si a micilor procesatori de produse alimentare, care nu au putut face fata conditiilor impuse de marii comercianti, a generat nu numai disparitia unor locuri de munca, ci si imposibilitatea valorificarii unor importante resurse agroalimentare locale, care astfel se risipesc, a mai spus oficialul.