Reducerile in hipermarketuri, pacaleala de 1 aprilie

Reducerile in hipermarketuri, pacaleala de 1 aprilie
Nimic din ceea ce se spunea la negocierile dintre marii retaileri si producatorii autohtoni nu s-a realizat pana in prezent. In urma cu o luna, Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, promitea scaderi de preturi in hipermarketuri cu 10%. Insa acest lucru nu numai ca nu s-a intamplat, dar a si fost dat uitarii.

Astfel, proiectul ordonantei de urgenta care sa-i ajute pe micii comercianti si producatori nu a fost acceptat de guvern, pe motiv ca acesta nu reprezinta o situatie extraordinara. Ulterior, documentul a fost transformat in proiect de lege. Producatorii cred ca aceasta ceata nu este decat un tertip pentru a trage de timp.

Nu s-a mai intamplat nimic de la ultimele dezbateri. Probabil este o chestiune de tragere de timp din moment ce s-a «blocat tocmai la intrare». Cred ca sunt presiuni foarte mari din partea anumitor oameni pentru ca acest proiect sa nu fie aprobat, a declarat pentru Evenimentul zilei, Stefan Nicolae, presedintele Agrostar.

Potrivit informatiilor din proiectul de ordonanta de urgenta al Ministerului Agriculturii, neadoptarea actului normativ ar conduce la mentinerea si restrangerea ofertei de produse agroalimentare romanesti. Aceasta ar insemna perpetuarea unei concurente neloiale intre marii si micii comercianti, conducand la disparitia celor mici si coagularea puterii in mainile celor mari. Astfel, disparitia de pe piata a micilor comercianti ar fi iminenta.

Micii comercianti, omorati cu abuzul de putere

Relatiile comerciale intre furnizorii si comerciantii de produse agroalimentare existente in prezent defavorizeaza micii producatori si procesatorii de produse alimentare romanesti. In fata abuzului de putere al marilor comercianti, cei mici sunt nevoiti sa-si vanda produsele in conditii financiare nefavorabile, uneori chiar in pierdere, a transmis Tudorel Balta, director in Ministerul Agriculturii.

Potrivit acestuia, dezechilibrul din piata a dus la restrangerea ofertei de alimente romanesti si la disparitia acestora de pe piata.

Disparitia de pe piata a micilor producatori si a micilor procesatori de produse alimentare, care nu au putut face fata conditiilor impuse de marii comercianti, a generat nu numai disparitia unor locuri de munca, ci si imposibilitatea valorificarii unor importante resurse agroalimentare locale, care astfel se risipesc, a mai spus oficialul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
141

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
187

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
55

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...