Reducerea a peste 300 de norme in invatamantul botosanean presupune si disponibilizari!

Reducerea a peste 300 de norme in invatamantul botosanean presupune si disponibilizari!

ADA MACOVEI, inspector general ISJ Botosani

Ada Macovei: "Din moment ce din anul 2008 populatia scolara scade cu 4.500 elevi in fiecare an, iar angajari de personal s-au facut in fiecare an, era normal sa scada si numarul de angajati".

Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Botosani, din 7.166 de posturi pentru anul 2009-2010, in judetul Botosani vor mai ramane finantate 6.843 de posturi, fiind vorba despre o reducere de 323 de norme in intreg sistemul de invatamant botosanean.

Aceste norme vor fi repartizate astfel: 235,78 norme de personal didactic, 9,75 norme de personal didactic auxiliar si 77,47 norme de personal nedidactic.

"Nu stim deocamdata cate disponibilizari vor fi, pentru ca o parte dintre profesori si-au depus deja dosare pentru pensie anticipata si asteapta deciziile, pentru ca dosarele pot fi aprobate sau nu. La profesori reducerea este data prin comasarea claselor, vor fi clase cu efective mai mari de elevi, prin comasarea orelor de practica, care se tineau pe grupe de elevi si acum se tin cu intreaga clasa, si  reducerea numarului de optionale. Asteptam sa vedem situatia exacta a persoanelor care vor parasi sistemul de invatamant in mod fortat, pentru ca o parte din angajatii care sunt in situatia de a le fi reduse posturile si-au depus cereri pentru pensii anticipate", a declarat Ada Macovei, inspectorul scolar general al ISJ.

Desi anul trecut au mai fost reduceri de norme in invatamant, atunci cand s-au redus 366 de norme, in judetul Botosani nefacandu-se nicio disponibilizare, masurile de reducere fiind luate astfel incat sa nu fie afectat niciun angajat din invatamant, se pare ca anul acesta nu se mai poate aplica aceeasi modalitate, pentru ca nu mai este ceva ce poate fi redus, decat salariile profesorilor.

"Este pentru prima oara cand se fac disponiilizari in sistemul de invatamant, pentru ca anul trecut din 366 de norme pe care le-am avut de redus, aceasta reducere a putut fi efectuata numai prin modificari care sa nu afecteze vreo persoana sau vreo familie. Suntem ferm convinsi ca anul acesta nu se mai poate la fel, cu siguranta vor fi persoane care vor fi disponibilizate, o situatie exacta o vom avea la 1 septembrie", adaugat Ada Macovei.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 07:56
126

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
421

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
918

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...