Pentru ca toate universitatile - indiferent de forma de proprietate - din Sistemul National al Invatamantului Superior din Romania, sa intre in legalitate, ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, i se cere sa promoveze un act normativ la nivel de lege care sa oblige ca in anul universitar 2009–2010, sa fie inmatriculati studenti numai la programele de licenta cuprinse in Hotarirea de Guvern nr. 749/24.06.2009.
Mentionam ca hotarirea de Guvern invocata cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, este cea prin care Universitatii "Spiru Haret" i s-a retras, practic, dreptul de organizare a admiterii in anul universitar 2009-2010.
De asemenea semnatarii scrisorii deschise solicita ca in in anul universitar 2010–2011, sa fie inmatriculati studenti numai la programele de licenta acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, care s-au supus evaluarii externe in ultimii cinci ani potrivit ordonantei de urgenta privind asigurarea calitatii educatiei.
Prin aplicarea acestor solicitari se vor asigura premisele desfasurarii unui invatamant superior de calitate in Romania, arata cei 25 de rectori in scrisoarea deschisa transmisa Ministerului Educatiei. Printre cei 25 de rectori ai scrisorii semnatari se numara cei ai Academiei de Studii Economice din Bucurelsti, Universitatii de Vest din Timisoara, Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografie
I.L.CaragialeBucuresti, Universitatii
1 Decembrie 1918din Alba Iulia, Universitatii Tehnica de Constructii din Bucuresti, Academiei Fortelor Terestre
Nicolae Balcescusi cei ai universitatilor particulare Titu Maiorescu, Dimitrie Cantemir si Dunarea de Jos.
Scrisoarea rectorilor poate fi perceputa ca o modalitate extrem de fina prin care rectorii isi exprima opinia in cazul "diplomenlor ilegale de la Spriru Haret", avand in vedere ca ministrul Educatiei a declarat joi (n.r. 6 august 2009), ca raportul rezultat in urma controlului efectuat la Universitatea "Spiru Haret" este finalizat si va fi prezentat in urmatoarea sedinta a Executivului.
"Raportul nu a fost dat publicitatii, pentru ca trebuie sa il prezint mai intai in Guvern. Nu am reusit sa fac asta ieri , deoarece lucram in paralel si la legea invatamantului. Il voi prezenta in urmatoarea sedinta de Guvern (n.r. sambata, 8 august sau miercuri 12 august 2009)", a declarat Andronescu, la Realitatea TV.
Aproape toate centrele de invatamant din cadrul Universitatii "Spiru Haret" functioneaza ilegal, printre ele fiind cele din Capitala ale facultatilor de arhitectura, limba romana si matematica, dar si sedii din orase ca New York, Toronto sau Tel Aviv, potrivit Ministerului Educatiei.
Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania. Institutia a fost infiintata in anul 1991 si a dobandit primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002.
Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi, iar printre profesori se numara si o serie de politicieni.