Rectificarea bugetara, aprobata prin Ordonanta de Urgenta - Vezi de unde se taie!

Rectificarea bugetara, aprobata prin Ordonanta de Urgenta - Vezi de unde se taie!

 EMIL BOC  

Guvernul a aprobat, luni, prin Ordonanta de Urgenta, rectificarea bugetara pentru 2010, banii fiind redistribuiti in principal pentru asigurarea platilor sociale pana la sfarsitul anului.

"In privinta rectificarii bugetare de stat pentru 2010, am aprobat prin Ordonanta de Urgenta rectificarea de buget. Ea vizeaza asigurarea resurselor financiare pana la sfarsitul anul pe cateva componente, printre care asigurarea platii pensiilor precum si a altor drepturi sociale. In acest sens Ministerul Muncii beneficiaza de 987 de milioane de lei", a declarat premierul Emil Boc, dupa sedinta de Guvern.

Conform Mediafax, proiectul de rectificare prevede diminuarea bugetelor la 16 instituţii, inclusiv la Ministerul Educaţiei, şi acordarea de fonduri suplimentare în principal pentru plata alocaţiilor sociale.

Ministerul Muncii va primi cele mai mari fonduri de la bugetul de stat, în cuantum de 987,3 milioane lei, reprezentând în principal transferuri pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi fonduri pentru plata drepturilor de asistenţă socială.

Şi Ministerul Agriculturii va primi fonduri substanţiale, de 502 milioane lei, pentru derularea proiectelor din fonduri externe nerambursabile postaderare.

Alte suplimentări de alocaţii vor fi efectuate pentru:

- Ministerul Sănătăţii (256,8 milioane lei, reprezentând transferuri pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate)

- Ministerul Administraţiei şi Internelor (52,6 milioane lei pentru achitarea obligaţiilor restante ale centralelor electrice de termoficare)

- Ministerul Culturii (25 milioane lei pentru achiziţii imobil pentru instituţii culturale)

- Ministerul Mediului (11,8 milioane lei pentru plata materialelor folosite la prevenirea inundaţiilor şi îngheţurilor, precum şi pentru obligaţiile rezultate din aderarea României la Convenţia privind crearea unei Organizaţii Europene pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici)

- Ministerul Transporturilor (5,9 milioane lei pentru asigurarea de către CNADNR a condiţiilor de desfăşurare a traficului rutier în condiţii de siguranţă)

Diminuări ale bugetelor vor fi operate la:

- Ministerul Economiei (-75,3 milioane lei)

- Ministerul Finanţelor (-58,1 milioane lei)

- Secretariatul General al Guvernului (-50,6 milioane lei), Ministerul Educaţiei (-40 milioane lei)

- Ministerul Comunicaţiilor (-27,4 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (-12,1 milioane lei)

- Ministerul Public (-12,1 milioane lei)

- Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (-10,3 milioane lei)

- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (-5,5 milioane lei)

- Autoritatea Sanitar-Veterinară (-4,6 milioane lei)

- Curtea de Conturi (-3,5 milioane lei)

- Consiliul Concurenţei (-2,3 milioane lei)

- Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (-2,1 milioane lei)

- Academia Oamenilor de Ştiinţă (-1,8 milioane lei)

- Institutul Cultural Român (-1,5 milioane lei)

- Ministerul Justiţiei (-1,3 milioane lei)

- şi din nou Ministerul Finanţelor, dar la capitolul "Acţiuni Generale" (-326,5 milioane lei)

Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor de la nivel local cu salariile şi sporurile în instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi diminuate, tăieri de cheltuieli urmând să fie efectuate şi din bugetul de finanţare a ajutorului social.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul va suplimenta fondul de rezervă bugetară cu 1,6 miliarde lei (370 milioane euro), la rectificarea programată pentru această lună, astfel că va avea la dispoziţie 1,7 miliarde lei de cheltuit în decembrie, inclusiv pentru plata arieratelor.

Prima rectificare bugetară din acest an a fost efectuată în luna august.

 


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11
10

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
40

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
53

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...