Recalcularea pensiilor provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a inaintat marti Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) un recurs in interesul legii cu privire la problema de drept vizand stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin.(1) lit.a) din Legea nr. 57/1974 privind retribuirea dupa cantitatea si calitatea muncii.

Procurorul general a solicitat admiterea recursului in interesul legii si pronuntarea unei decizii prin care sa se statueze ca la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat nu se pot valorifica formele de retribuire in acord global, prevazute de art. 12 alin. (1) lit.a) din Legea nr. 57/1974.

Procurorul general al Romaniei a constatat ca in practica instantelor de judecata nu exista un punct de vedere unitar cu privire la problema de drept vizand stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin.(1) lit.a) din Legea nr. 57/1974 privind retribuirea dupa cantitatea si calitatea muncii.

I. Astfel, unele instante de judecata au apreciat ca la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, casele judetene de pensii au obligatia sa valorifice si veniturile suplimentare obtinute in acord global.

In motivarea acestei solutii s-au retinut urmatoarele considerente: Retribuirea in acord global presupunea salarizarea angajatilor in functie de realizarile profesionale, ceea ce insemna ca lunar acestia puteau obtine venituri mai mari sau mai mici decat salariile tarifare inscrise in carnetul de munca.

Art.1 din Decretul nr. 389/1972 cu privire la contributia pentru asigurarile sociale de stat dispunea ca angajatorii sa verse la bugetul asigurarilor sociale de stat o contributie de 15 % asupra castigului brut realizat de personalul lor salariat, dispozitii mentinute si prin Legea nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale, modificandu-se numai procentul acesteia.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 4/2005 prin art.1 si art. 2 dispune ca recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabilite in baza legislatiei in vigoare anterior datei de 1 aprilie 2001, se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 19/2000.

II. Alte instante, dimpotriva, au considerat ca veniturile obtinute in acord global, prevazute de legislatia anterioara anului 2001, nu pot fi valorificate la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat.

In argumentarea acestei opinii au fost avute in vedere dispozitiile mentiunii pct. VI din Anexa Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 4/2005 care stipuleaza ca nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie si dupa timp pe baza de tarife sau cote procentuale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
460

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
149

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
422

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...