A stârnit indignarea pacienţilor care, ani la rând, au fost nevoiţi să cotizeze pentru a nu fi trimişi ologi sau în două la muncă. În schimb, chiar şi după ce a stat după gratii, medicul Liliana Teodoriu susţine în continuare că nu a obligat pe nimeni şi nu a băgat mâna în buzunarul nimănui.
Fost medic în cadrul Comisiei de Evaluare şi Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, Liliana Teodoriu a fost trimisă din nou în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, de această dată pentru comiterea a 131 de infracţiuni de luare de mită şi 20 de infracţiuni de abuzuri în serviciu.
Este vorba de partea a doua a anchetei pornite în urmă cu cinci ani, atunci când procurorii au descins la cabinetul din cadrul Casei de Pensii şi la domiciliul medicului. Cum numărul celor care susţineau că au dat şpagă medicului depăşea cu mult o sută de persoane şi cercetările necesitau un volum de muncă uriaş, anchetatorii au decis atunci să împartă dosarul în două: unul care a fost soluţionat chiar în 2011 şi în care Liliana Teodoriu a fost condamnată iniţial la nouă ani de puşcărie, pedeapsă scăzută la trei ani de către magistraţii Curţii de Apel Suceava şi rămasă definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cercetările în cel de-al doilea dosar au durat până acum, anchetatorii dispunând trimiterea în judecată.
"Doamna a fost audiată în calitate de inculpat şi nu recunoaşte faptele. Are aceeaşi poziţie pe care a avut-o întotdeauna, susţinând că nu a obligat pe nimeni şi nu a băgat mâna în buzunarul nimănui", spun surse judiciare. 48 de foşti pacienţi s-au constituit părţi civile în acest dosar.
Liliana Teodoriu a fost "săltată" de procurori în iunie 2011, după ce mai mulţi pacienţi ai acesteia s-au plâns că i-au dat şpagă pentru a obţine documente medicale necesare la pensionarea pe caz de boală, asta în condiţiile în care mulţi dintre aceştia chiar erau grav bolnavi şi îndeplineau toate condiţiile necesare pensionării. În timpul percheziţiilor, procurorii au găsit la domiciliul acesteia echivalentul a peste patru miliarde de lei vechi, în lei şi valută.
Cinci luni a petrecut medicul în arest preventiv, dar de după gratii a pornit războaie împotriva şefilor Casei de Pensii Botoşani, a foştilor pacienţi care depuseseră mărturii împotriva ei, inclusiv împotriva foştilor avocaţi.
Închisă în februarie 2014, Liliana Teodoriu a solicitat eliberarea condiţionată şi a părăsit unitatea de detenţie în noiembrie acelaşi an.