Prutul este un râu periculos pentru cei care nu-i cunosc tainele È™i se aventurează în apele sale. Cel puÈ›in asta arată statistica sumbră a ultimei luni, în judeÈ›ul BotoÈ™ani, cu patru înecaÈ›i în numai zece zile. Autoritățile fac apel la populaÈ›ie să evite zonele respective chiar dacă este foarte cald.
JudeÈ›ul BotoÈ™ani se află pe locul al doilea la nivel naÈ›ional, ca suprafață a luciului de apă, cu 3.600 de hectare. Pe teritoriul său curg două râuri importante, Siretul È™i Prutul. Acesta din urmă acoperă toată zona de nord È™i de est a judeÈ›ului, reprezentând È™i graniÈ›a naturală a României cu Republica Moldova.
De-a lungul timpului, cele două râuri au răpit multe vieÈ›i. În fiecare vară au fost numeroase cazuri de înec, mai ales în rândul adolescenÈ›ilor dornici de scăldat, în condiÈ›iile în care în BotoÈ™ani sunt foarte puÈ›ine locuri amenajate pentru înot.
Patru vieÈ›i în zece zile, din care doi copii
Și în această vară Prutul È™i-a luat „tainul” sumbru, cum spun localnicii din comunele situate de-a lungul râului. Numai în luna iulie au murit înecate cinci persoane, în judeÈ›ul BotoÈ™ani. Patru dintre acestea, în numai zece zile, majoritatea în Prut. Două dintre cazuri au fost extrem de dramatice, fiind vorba despre doi adolescenÈ›i.
Astfel, în 14 iulie, un copil de 14 ani, din comuna RădăuÈ›i Prut, a plecat la scăldat cu prietenii, la Prut, a intrat în apă È™i nu a mai ieÈ™it. După trei ore de căutări, pompierii au scos la suprafață trupul neînsufleÈ›it al adolescentului. După două zile, un alt adolescent de 16 ani s-a înecat în Prut, în dreptul localității Santa Mare, aflată la 70 de kilmetri distanță de locul primei tragedii. A fost înghiÈ›it de ape, iar pompierii i-au găsit trupul după patru zile.
Pe 21 iulie, la mai puÈ›in de o săptămână de la această tragedie, un bărbat de 72 de ani, din Todireni, a sfârÈ™it înecat în râul Sitna.
„Este un râu periculos tare, cu vârtejuri”
Autoritățile locale din comunele situate pe malurile Prutului spun că acest râu, în special, este deosebit de periculos, mai ales din cauza balastierelor din zonă.
„Prutul este un râu foarte periculos pentru cei care nu-l cunosc, mai ales pentru cei foarte tineri. Are zone cu multe excavaÈ›ii, acolo sunt vârtejuri È™i te trage la fund cu o forță incredibilă. Chiar È™i pe înotătorii buni. Noi sfătuim să nu se aventureze. Sunt È™i curenÈ›i puternici”, spune Viorel Nichiteanu, primarul din RăduÈ›i Prut, potrivit Adevărul.ro.
La rândul lor, reprezentanÈ›ii ISU BotoÈ™ani spun că aceste râuri sunt periculoase, iar misiunile de salvare sau recuperare sunt foarte grele chiar È™i pentru cei specializaÈ›i.
„Sunt misiuni sub presiunea timpului È™i, de cele mai multe ori, în condiÈ›ii dificile de intervenÈ›ie, în ape în care curenÈ›ii sunt atât de puternici încât le pot pune chiar È™i lor viaÈ›a în pericol. În râuri, canale È™i în Prut curenÈ›ii sunt puternici, apa îÈ™i schimbă nivelul brusc, malurile sunt abrupte È™i pot aluneca în acele gropi formate în apă”, spun reprezentanÈ›ii ISU.
În judeÈ›ul BotoÈ™ani, există locuri de scăldat autorizate doar în municipiile BotoÈ™ani È™i Dorohoi, zone unde există È™i personal specializat pentru a interveni în caz de accidente sau înec.