Rau platnicii, obligati sa munceasca daca nu au bani de amenzi!

Rau platnicii, obligati sa munceasca daca nu au bani de amenzi!
Poliţiştii comunitari botoşăneni spera ca prin introducerea obligativităţii efectuării muncii în folosul comunităţii pentru rău platnici contravenienţii să fie descurajaţi. Noile modificări ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor descurajează contravenienţii rău platnici.

Astfel, în cazul contraveninţilor insolvabili sau rău platnici, instanta procedeaza la înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

Sancţiunea prestării unei activităţi in folosul comunităţii se pune în executare de către prima instanţă de judecată prin emiterea unui mandat de executare.

Câte o copie de pe dispozitivul hotărârii, însoţită de mandatul de executare, se comunică primarului unităţii administrativ-teritoriale şi unităţii de poliţie în a caror rază teritorială îşi are domiciliul sau resedinţa contravenientul.

În anul 2008 sancţiunea avertismentului a fost aplicată în cazul a 5.116 persoane, care au săvârşit fapte antisocoale de un pericol social redus, erau minori, elevi, studenţi sau sufereau de diverse boli. În acelaşi timp au fost aplicate un număr de 3.860 amenzi contravenţionale, din care 1.312 contravenţii prevăzute la Legea 61/1991 – pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publie şi 51 pentru fapte prevăzute le Legea 12/1990 – privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

Parte dintre aceşti contravenienţi au achitat amenzile ce le-au fost aplicate, alţii însă nu au făcut acest lucru, iar procesele verbale au fost înaintate la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Botoşani, ori la primăriile de la locul de domiciliu al persoanelor în cauză.

Din cauza insolvabilităţii unor contravenienţi sau chiar a relei credinţe manifestată de aceştia, multe amenzi nu sunt achitate şi nici organele fiscale nu pot proceda la executarea silită a debitelor respective.

Prin noile modificări contravenientul rău platnic este obligat la muncă în folosul comunităţii fără a i se mai cere acordul în acest sens.

"Avem suficiente astfel de cazuri şi în acest an. Din păcate amenda nu este pentru unii un mijloc coercitiv eficient. Sperăm ca prin introducerea obligativităţii efectuării muncii în folosul comunităţii pentru rău platnici să descurajăm contravenienţii să se situeze în afara limitelor legii", a declarat directorul adjunct al Poliţiei Comunitare Ioan Onuţu.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
608

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
129

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
82

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...