Ratele la creditele bancare pot fi amânate și pentru următoarele nouă luni

Ratele la creditele bancare pot fi amânate și pentru următoarele nouă luni, după ce Guvernul României a decis acest lucru printr-o Ordonanța de urgență adoptată în 31 decembrie 2020.

După instituirea stării de urgență, una dintre printre primele măsuri de ajutorare a persoanelor fizice sau juridice, luată de de Guvernul Orban, a fost de amânare cu nouă luni la plata ratelor bancare.

La finalul lunii decembrie 2020, Guvernul Cîțu a decis să emită o a două ordonanță de urgență prin care ratele bancare pot fi amânate la plată, cu o mare observație, despre care cei interesați trebuie să țină cont.

În OUG 227/2020 s-a decis că ratele vor putea fi amânate la plată, indiferent dacă acest lucru a fost făcută printr-o cerere înregistrată la bănci în lunile care au trecut de la instituirea stării de urgență, martie 2020, cât și pentru următoarele nouă luni din anul 2021.

Cererile pentru prelungirea stării de neplată a ratelor la creditele bancare trebuie depuse până la data de 15 martie 2021.

Guvernul a decis că pentru ratele la creditele ipotecare pentru care s-a obținut amânarea la plată, aceste pot fi în continuare suspendate, doar dacă titularii nu au împlinit nouă luni de amânare.

Cu alte cuvinte, dacă un român a cerut o primă amânare la plata ratelor creditelor imobiliare în iunie 2020, noua amânare nu se mai poate acorda decât pentru următoarele trei luni din 2020. Guvernul a decis că, în aceste cazuri, amânarea ratelor nu poate fi făcută decât pentru maxim nouă luni de zile.

„Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligațiilor de plată a fost formulată până la 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de încheiere a perioadei de amânare anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, suspendarea obligațiilor de plată complementar până la maximum 9 luni se aplică prin cumularea creanței/restului de creanță aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, cu modificările ulterioare, cu creanța aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată potrivit dispozițiilor art. I ale prezentei ordonanțe de urgență.

La creanța astfel rezultată, dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare”, se arată în OUG 227/2020.

Cei care pot beneficia de aceste facilități trebuie să aibă un contract de credit în derulare, pentru care creditorul să nu fi cerut scadenţa anticipată la data de 31 decembrie 2020, inclusiv și să nu înregistreze restanţe la plata ratelor. În plus, persoanele în cauză trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau a încasărilor medii lunare cu minim 25% în ultimele trei luni, prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020 și să nu se afle în insolvenţă la data suspendării ratelor, în cazul firmelor.

 

Spune-ne opinia ta