RAR avertizează: "Atenție la foliile montate pe geamurile mașinii!". Ce riscă șoferii!

Registrul Auto Român (RAR) transmite un mesaj extrem de important pentru toți șoferii români care și-au montat folii pe geamurile mașinii sau care intenționează să facă acest lucru. Conducătorii auto trebuie să țină cont de legislația în vigoare, înainte de a merge la atelier.

În încercarea de a menține sub control temperatura din habitaclu pe timpul verii, mulți șoferi aleg să aplice folii auto pe geamurile mașinii. Acestea sunt menite să reflecte razele soarelui și să-i protejeze într-o oarecare măsură pe șofer și pasageri de radiațiile UV. Oricât de nobilă ar fi intenția proprietarului, acesta trebuie să țină cont de prevederile legii în ceea ce privește aplicarea foliilor auto.

 

Reprezentanții RAR atrag atenția asupra faptului că legislația română a fost actualizată după standardele europene. Într-o postare publicată pe propria pagină de Facebook, instituția menționează următoarele reguli de care șoferii români trebuie să țină cont în momentul în care hotărăsc să aplice folii de protecție pe geamurile mașinii:

„1. Elementele sau procedeele de diminuare a transparenţei geamurilor trebuie să fie certificate și marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai în ateliere autorizate, care sunt obligate să elibereze după montaj certificatul de conformitate (identifică tipul foliei, vehiculul și atelierul) și certificatul de garanție.

2. Geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o transparenţă de cel puţin 70%. Câmpul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale faţă şi luneta. În cazul în care vehiculul este dotat şi cu oglindă laterală dreapta, luneta nu mai face parte din câmpul de vizibilitate principal. Pentru geamurile care nu fac parte din câmpul de vizibilitate principal nu există impusă o limită a gradului minim de transparență, însă dacă acestea au o transparență modificată față de cea stabilită prin marcajul inițial de omologare, se urmărește ca stratul aplicat ulterior să fie uniform și să nu creeze distorsiuni.

3. Foliile pot fi montate pe toate geamurile autovehiculelor, cu exceptia parbrizului, dar numai dacă sunt respectate condițiile de montaj menționate la punctul 1 și numai dacă este asigurată transparența minimă precizată la punctul 2”.

Nu în ultimul rând, reprezentanții RAR amintesc faptul că mulți producători auto își dotează din fabrică mașinile cu geamuri laterale tratate. De regulă, acestea au deja un nivel al transparenței de 75-85%, astfel că montarea unor folii suplimentare pe acestea ar putea fi o decizie total neinspirată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuință și anexă dintr-o gospodărie din Botoșani, protejate de furia flăcărilor! (Foto)

Wednesday, 2 July 2025

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la ...

Slujbă la vreme de secetă într-o parohie din Botoșani. „Vă invităm să ne rugăm împreună pentru dar de ploaie curată”

Wednesday, 2 July 2025

În contextul actual al lipsei de precipitații și a secetei, vineri, 4 iulie, la ora 09:00, preoții din satul Broscăuți vor oficia o slujbă la vreme de secetă la fântâna din zo...

Lecție de la jandarmi pentru sute de copii români din Ucraina și Republica Moldova, veniți la Agafton! (Foto)

Wednesday, 2 July 2025

În această după-amiază,  jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, stud...