Radiaţiile solare vor afecta România începând de astăzi

Radiaţiile solare vor afecta România începând de astăzi
Gaura din stratul de ozon formată deasupra Polului Nord ajunge astăzi deasupra României, avertizează specialiştii. Asta înseamnă un nivel ridicat de radiaţii şi implicit, eventuale pericole pentru sănătate.

Deşi acest fenomen se petrece în fiecare sezon rece, în ultima perioadă gradul de pierdere a ozonului din zona Arctică a fost mai accentuat decât în toate iernile de până acum, potrivit Institutului de Cercetări Polare şi Marine din Germania. Pe înţelesul tuturor, dacă este senin, soarele va radia ceva mai puternic, cam ca într-o zi de început de vară. Indicele UV va avea valori sub 4-5 unităţi, în condiţiile în care în zilele toride de vară avem frecvent valori peste 7-8.

"Oamenii trebuie să utilizeze îmbrăcăminte de protecţie, pălăriile cu boruri largi, ochelarii adecvaţi pentru protecţiile solare şi factorii de protecţie din creme sunt cei mai buni pentru a preveni efectele radiaţiilor asupra tegumentului. Mai mult decât atât, vârstnici şi copiii trebuie să aibă mai multă grijă pentru că sunt cei mai expuşi în astfel de situaţii", a precizat medicul Tudor Ciuhodaru.

"În ceea ce priveşte pierderile de ozon în spaţiul de deasupra României nu este cazul să ne facem niciun fel de probleme. Vorbim de un indice de radiaţie cuprins între 1, 4 şi 5, 5, în sudul peninsulei Scandinave, deci practic nicio primejdie", a explicat meteorolog ANM, Viorica Dima.

Deasupra României, în perioada următoare concentraţia de ozon va rămâne apropiată de valorile normale pentru această perioadă a anului. Pe termen lung, însă, subţierea stratului de ozon este un fenomen îngrijorător, accentuat de poluare şi foarte greu de stopat. (RTV)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
13

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
70

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
113

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...