Radarele private, incurajate de Politie!

Radarele private, incurajate de Politie!
Politia Rutiera nu pare dornica sa cumpere radare proprii, astfel incat consistentele venituri incasate pentru nerespectarea legii de catre vitezomani sa ajunga la stat, si nu in buzunarele private ale unor "baieti destepti".

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice va incepe mai multe controale in tara pentru a verifica legalitatea asocierilor dintre primarii si firmele furnizoare de radare.

Politia Rutiera duce o campanie de "sensibilizare" pe langa primarii

Comandantul Politiei Rutiere, comisarul Lucian Dinita, spune ca politia nu poate avea astfel de radare fixe de pe urma carora sa castige impreuna cu primariile, deoarece institutia sa este bugetara.

"Eu nu am fonduri pentru asa ceva (pentru achizitia sistemelor de supraveghere video – n.n.) si eu nu pot sa am asa ceva. In primul rand, am nevoie de licitatie pentru achizitia sistemului, apoi de o licitatie pentru mentenanta lui, si apoi vin costurile", arata Dinita.

Comisarul recunoaste ca, desi Politia Rutiera munceste pentru radarele fixe, nu incaseaza nici un leu din afacere.

"Politia certifica procesele-verbale de amenda si consiliaza sub aspect tehnic autoritatile locale pe raza carora se gasesc radarele", ne-a explicat comisarul. Desi comandantul Politiei Rutiere sustine raspicat ca in aceasta afacere institutia sa nu are interese pecuniare – si ca intre primarii si firmele care instaleaza radarele se incheie contracte comerciale –, subordonatii sai muncesc intens, in toata tara, pentru a-i convinge pe primari sa instaleze detectoarele de viteza cu sprijinul companiilor private.

Intre oficialii Politiei Rutiere, care pledeaza pentru introducerea radarelor in cat mai multe localitati, si primariile comunale se poarta chiar negocieri grele – asa-numita "procedura de sensibilizare" –, deoarece autoritatile locale vor cat mai multi bani din totalul amenzilor incasate. Situatia a fost facuta publica pentru NewsIn, cu ocazia inaugurarii sistemului de monitorizare video a traficului din judetul Giurgiu, de catre comisarul-sef Carol Varna, de la Inspectoratul General al Politiei Rutiere. Acesta a afirmat ca implementarea sistemului de monitorizare video a traficului se loveste adesea de autoritatile locale.

"Am incercat sa sensibilizam autoritatile publice locale, sa le facem sa se implice in implementarea acestui sistem si am fost intrebati cam cati bani intra la buget… As vrea sa fie zero castig, dar sa traiasca cetatenii. Facem toate demersurile sa extindem acest sistem in toata tara", a spus Varna.

In ciuda impotrivirii unor primari, sistemul radarelor fixe se extinde usor-usor in toata tara, sub numele de "Programul National Speed Limit" si sub obladuirea Politiei Rutiere.

Potrivit Rompres, reprezentantii firmei Codec, prezenti la o inaugurare a instalatiilor de masurare a vitezei autovehiculelor, nu au precizat costurile lucrarilor de montare a camerelor video, radarelor si dispeceratului instalat la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Bacau. Nici incercarile repetate ale jurnalistilor de a obtine mai multe informatii de la companiile clujene care au furnizat radare primariilor din toata tara nu au avut succes.

Ultima ora: Guvernul pleaca in control

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice va incepe mai multe controale in tara in urmatoarea perioada, pentru a verifica legalitatea asocierilor dintre primarii si firmele furnizoare de radare, care incaseaza procente consistente din amenzi in baza unor contracte de comodat incheiate cu autoritatile locale.

"Inspectorii de la Achizitii Publice au facut un singur control pana acum, la Cluj, dar n-au putut desfiinta contractul, desi s-a demonstrat ca a fost incheiat cu incalcarea legii. Urmatorul control va fi la Suceava", au informat surse guvernamentale.

Sursa: Romania Libera

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
127

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
484

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
192

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...