Radarele fixe "private", scoase in afara legii!

Radarele fixe "private", scoase in afara legii!
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) va cere anularea in instanta a contractelor de amplasare a radarelor fixe.

Decizia vine ca urmare a controlului national demarat de institutie, prin care s-au constatat numeroase cazuri de incalcare a legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

ANRMAP a precizat intr-un comunicat de presa, remis miercuri redactiei Avocatnet.ro, ca va finaliza controlul national demarat la inceputul lunii martie cu privire la contractele de amplasare a radarelor fixe incheiate intre primarii si diverse firme comerciale.

In urma rapoartelor de control, ANRMAP a luat decizia promovarii unor actiuni in anulare a contractelor incheiate de primarii cu firmele de amplasare a radarelor fixe pentru nerespectarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice. Autoritatea este singura institutie a statului in masura sa demareze aceasta procedura in instanta.

"Autoritatea contractanta avea obligatia sa atribuie contractul aferent monitorizarii traficului rutier prin aplicarea unei proceduri de achizitie publica din cele prevazute de art.18 si art.20 din OUG 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Faptul ca nu a aplicat o proceduta de atribuire din cele prevazute de legislatia in materia achizitiilor publice constituie contraventie conform art.293 litera d) din OUG 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile art 294 alin.(3) din aceiasi ordonanta", conform rapoartelor intocmite de echipele de control ale ANRMAP.

ANRMAP a finalizat controalele in cazul a aproximativ 50 de localitati din judetele Mures, Arad, Suceava, Cluj, Maramures, Satu Mare, Brasov, Galati, Vrancea, Braila, Alba, Timis, Hunedoara, Constanta, Bacau, Neamt si Iasi, rapoartele urmand sa fie transmise catre Inspectoratul General al Politiei Romane.

Echipele de control au aplicat amenzi in cuantum de 490 de mii lei, au dat 13 avertismente catre localitatile in care nu fusesera amplasate sistemele de monitorizare, dar erau incheiate contractele de asociere in participatiune, iar in cazul a 14 localitati s-a constatat contraventia, dar sanctiunile sunt prescrise.

De asemenea, in cazul altor localitati, contractele erau deja reziliate de catre Consiliile Locale.

Presedintele ANRMAP, Cristina Traila, a precizat ca, in cazul tuturor contractelor in vigoare in acest moment, se vor promova actiuni in anulare in fata instantelor competente.

"Ne-am asumat acest control si il vom duce pana la capat chiar daca aceasta inseamna aproximativ 100 de procese ale ANRMAP cu autoritatile locale. Scopul nostru este de a arata ca legea in Romania trebuie respectata, iar specialistii nostri, cei mai avizati din domeniu, vor sprijini autoritatile locale in implementarea legislatiei achizitiilor publice", a adaugat presedintele ANRMAP, Cristina Traila.

Mai trebuie precizat ca Politia a retras deja, la sfarsitul lunii aprilie, avizele de functionare a radarelor fixe amplasate in tara in urma unor contracte incheiate de primarii cu societati comerciale, singurul sistem de depistare a vitezei care a ramas in functiune fiind cel de pe DN1, care apartine in totalitate Politiei.

Reamintim ca suspendarea functionarii radarelor fixe a venit inainte ca Primaria Vladeni, din judetul Botosani, sa puna in functiune radarele de la Hutani si Vladeni, desi contractul cu firma Codec din Cluj era incheiat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Milioane de euro irosiți pe investiții nefinalizate nici după 20 de ani

Marţi, 7 Decembrie 2021
302

Două investiţii de mari proporţii, din judeţul Botoşani, pe care statul român a aruncat milioane de euro, nu sunt gata nici la peste 20 de ani de la începerea lucrărilor.În...

Încă o funcție de conducere revendicată în Spitalul Județean

Marţi, 7 Decembrie 2021
853

Începând de marţi, Secţia Psihiatrie IV Acuţi are medic şef, după ce a fost încheiat concursul pentru ocuparea acestui post.Funcția îi revine chiar celei care a asig...

Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Ciucă: „Vom face în așa fel încât să evităm aglomerațiile în magazine, oamenii să circule”

Marţi, 7 Decembrie 2021
177

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că în această după-amiază va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) unde vor fi analizate măsuri de ...