Raceala si gripa: 5 semne ca ai nevoie de antibiotice

Antibioticele sunt medicamente puternice cu ajutorul carora poti trata infectiile cauzate de bacterii. O raceala simpla este provocata, de cele mai multe ori, de un virus, ceea ce inseamna ca nu ai nevoie de antibiotice pentru a o trata.

Doar in anumite situatii, antibioticele sunt recomandate in tratarea infectiilor de natura virala, cum ar fi o raceala puternica sau o gripa acuta.

Oricat de facil ar fi sa iei antibiotice, trebuie sa stii ca acestea pot efecte negative asupra organismului tau, mai ales daca le consumi "dupa ureche", arata sanatate.ele.ro.

In mod normal, la primele semne de raceala sau de gripa, esti tentata sa te tratezi cu pastile. Nimic gresit pana aici, spun medicii. Insa tot ei te avertizeaza asupra unui fapt: nu este bine sa iei antibiotice imediat ce raceala sau gripa se instaleaza in organismul tau. Pentru inceput, este bine sa contracarezi boala cu medicamente antitermice (paracetamol, aspirina). Daca dupa cateva zile simptomele racelii sau gripei nu se amelioreaza, ba dimpotriva, se agraveaza, este necesar sa consulti un medic.

In urma unui set de analize, el iti poate prescrie exact antibioticele de care ai nevoie pentru a scapa de boala.
 

Antibioticele: bune si rele, in acelasi timp

Antibioticele luate corect, dupa reteta, te ajuta sa tratezi raceala si gripa. Antibioticele luate haotic, abuziv, pot distruge flora bacteriana benefica din intestin, pot scadea imnunitatea organismului si pot face ca tulpinile de bacterii sa devina imbatabile in fata medicamentelor.

Atat timp cat esti dispusa sa iei antibiotice corect, ele nu iti vor face rau. Iata 5 semne care iti indica faptul ca ai nevoie de antibiotice pentru a-ti trata raceala sau gripa.

1. Ai febra de cateva zile

Daca ai racit sau ai gripa, mai mult ca sigur boala va fi insotita de febra si de frisoane. Daca incerci sa o contracarezi cu medicamente antitermice si nu observi nicio imbunatatire, prezinta-te la medic. De obicei, daca exista o epidemie de gripa si raceala in perioada in care ai contactat boala, ai sanse mai mari sa umezi un tratament cu antibiotice.

2. Tusesti intruna si ai un "junghi" in spate

Tusesti intruna, ai un "junghi" in spate, suieri in timp ce respiri, ai febra, frisoane si dureri toracice? Acestea sunt simptomele clasice ale pneumoniei, iar daca le prezinti, inseamna ca ai nevoie de un tratament cu antibiotice. Pneumonia poate fi cauzata de o bacterie sau de un virus. Poti afla natura bolii doar daca iti faci un set de analize.

3. Ai secretii nazale galbui sau verzi

Raceala si gripa cauzate de un virus produc, de obicei, secretii nazale subtiri si clare. In acest caz, nu se impune tratamentul cu antibiotice. In schimb, daca secretiile nazale au o culoare galbuie sau verzulie si sunt groase, inseamna ca boala este de natura bacteriana si se impune urmarea unui tratament cu antibiotice.

4. Te doare puternic in gat

Este posibil sa ai nevoie de antibiotice pentru a trata durerile in gat, daca acestea sunt puternice si te "tin" de cateva zile. Medicul va analiza starea gatului si va cauta sa observe mici puncte albe, care indica infectarea cu o bacterie.

5. Ai dureri generalizate la nivelul fetei

Daca esti racita sau ai gripa si simti dureri la nivelul fetei, al ochilor si urechilor, este posibil ca boala sa fie de natura bacteriana si sa necesite tratament cu antibiotice. De obicei, acest simtom este insotit de unele mentionate anterior. Poate parea agasant, dar vizita la medic se impune neaparat, pentru a sti daca poti trata boala cu antibiotice.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănenii, invitați la o călătorie „Pe urmele trecutului”!

astăzi, 08:56

Muzeul Județean Botoșani organizează expoziția foto-documentară „Pe urmele trecutului. Memorii din județul Botoșani”. Expoziția este o adevărată lecție de istorie recentă pe...

Specialiștii botoșăneni: O viață neîmplinită în pruncie este o povară la maturitate. „Primii trei ani de viață sunt primordiali!”

astăzi, 08:40

Specialiștii spun că rezistența copilului la evenimente traumatice de-a lungul vieții este dată, de fapt, de modul în care a fost iubit, educat, protejat în primii ani de viață. ...

Nicolae Ciucă și-a dat demisia din funcția de senator. Motivele retragerii sale sunt un mister!

astăzi, 08:20

Pe rețelele de socializare, liberalul a anunțat și publicul larg că locul său nu mai este în Parlament sau în Senat. Îi anunțase în prealabil pe colegii săi și, cel mai...