Republica Moldova are, incepand de vineri dimineata, un presedinte, dupa trei ani de criza.
Judecatorul Nicolae Timofti, reprezentantul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), singurul candidat in cursa pentru presedintia Republicii Moldova, a reusit sa stranga cele 61 de voturi necesare pentru a ocupa cea mai inalta functie in stat, informeaza Unimedia. Din cele 62 de voturi exprimate, el a fost ales cu 62.
Scrutinul urmeaza sa fie validat de Curtea Constitutionala, pentru ca procesul sa ia sfarsit.
Republica Moldova nu a avut presedinte mai mult de 900 de zile, dupa ce, pe 11 septembrie 2009, presedintele Vladimir Voronin si-a anuntat demisia. Interimatul a fost asigurat de Marian Lupu, din 30 decembrie 2010.
Votul de vineri dimineata a fost incarcat de emotii. Dupa ce grupul lui Ion Dodon, rupt din PCRM, si-a anuntat decizia de a-l sustine pe Timofti, deputatii din AIE si cei patru parlamentari neafiliati au votat. In total, la scrutin au participat 62 de deputati. Totusi, urna cu buletinele de vot nu a fost luata de pe masa cateva minute. Pentru procesul de vot s-au pregatit 111 buletine, asa ca s-a oferit timp deputatilor comunisti, in cazul in care s-ar fi razgandit si doreau sa participe la vot.
Potrivit presei moldovene, deputatii s-au inteles sa lase "amprenta" fractiunii pe buletinele de vot, impaturind buletinele impaturite in mod diferit, in functie de fractiune. De exemplu deputatii PL au impaturit votul in forma de triunghi, pentru a identifica mai bine eventualul "tradator".
Vineri dimineata, Timofti si-a rostit discursul in fata deputatilor puterii, incepand prin a spune: "Nu ma pricep atat de bine la politica, n-am facut niciodata politica si nici n-o sa fac vreodata".
Pentru Timofti, cea mai mare provocare, in acest moment, este consolidarea societatii, care este prea divizata pe criterii politice, etnice etc.
"Cred ca aceasta idee trebuie sa fie UE. Ca presedinte, voi conlucra activ cu Guvernul si cu alte institutii ale statului pentru a duce la bun sfarsit acest obiectiv", a spus Timofti, care a mai facut referire la constitutia tarii, a carei reforma trebuie incheiata pentru a pune capat contradictiilor si lacunelor.
Timofti a mai vorbit si despre regiunea transnistreana, care "a ramas ca o rana deschisa pe trupul RM". "Problema transnistreana trebuie sa fie solutionata exclusiv pe cale pasnica", a subliniat acesta.
Timofti a mai spus ca este constient ca vine la carma unei tari sarace si ca acest aspect va fi un obiectiv primordial.
R. Moldova are presedinte ales, dupa trei ani de criza
Stiri Botosani Friday, 16 March 2012 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Exercițiu de alarmare publică „MIERCUREA SIRENELOR”. Toate mijloacele de alarmare publică din județ intră în verificări!
astăzi, 13:20
Miercuri, 26 februarie, începând cu ora 10:00, va avea loc exercițiul de alarmare publică, denumit generic “MIERCUREA SIRENELOR”. Astfel, va fi verificat modul de func...
În urmă cu puțin timp: Incendiu izbucnit într-o casă dintr-un cartier botoșănean! (Foto)
astăzi, 12:28
Un incendiu a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o casă de pe strada Crizantemelor din cartierul Tulbureni. Bunurile dintr-o cameră au fost cuprinse de flăcări, cel mai probabi...
Botoșănean dus în arest după ce s-a urcat mort de beat la volan și a ajuns cu mașina în șanț!
astăzi, 11:55
La data de 24 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 54 de ani, din comuna Copălău...