"Votul consilierilor pe mine m-a stupefiat" spune sefa CAS Botosani despre votul impotriva comasarii spitalelor

"Votul consilierilor pe mine m-a stupefiat" spune sefa CAS Botosani despre votul impotriva comasarii spitalelor

 RODICA HUTULEAC  

Rodica Hutuleac, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Botosani, sustine ca votul dat de consilierii judeteni, de a nu comasa spitalele, va aduce consecinte deosebit de grave sistemului sanitar din judet.

Potrivit acesteia, la ora actuala doar cateva dintre spitalele din judet indeplinesc criteriile in vederea clasificarii, insa si aceste unitati se incadreaza la ultimele grade de clasificare.

"Suntem in total dezacord cu ceea ce au votat consilierii judeteni, consideram ca votul a fost politicianist si nu a fost un vot in interesul cetateanului, al pacientilor din judetul Botosani. Daca punem in discutie legislatia in vigoare asta este o alta problema, este vorba de reforma in sanatate, daca va fi bine sau rau, rezultatele se vor vedea dupa aceea si acest Guvern isi va asuma rezultatele, dar odata legislatia existenta, noi trebuie sa facem astfel in judetul Botosani sa fie cat mai bine organizat si asta numai in interesul pacientilor din judet. Votul consilierilor pe mine m-a stupefiat pentru ca in urma votului, daca ar ramane asa, spitalele din judet nu ar mai putea functiona. Doar cateva dintre spitalele din Botosani pot fi clasificate, conform acestor criterii, si este vorba de Spitalul Dorohoi, care va fi clasificat in categoria a IV-a, Spitalul de Pneumoftiziologie, de Obstetrica si Ginecologie, Psihiatria si Spitalul de Copii pot fi clasificate in cel mult categoria a V-a, iar Spitalul Judetean nu intra in nicio clasificare, dupa cum este acum organizat", a declarat presedintele CAS Botosani.

Rodica Hutuleac sustine ca pana la sfarsitul anului, Spitalul Judetean Mavromati ar putea obtine o clasificare provizorie, de gradul III, insa va trebui realizat un plan de conformare care va trebui aprobat tot de catre consilierii judeteni.

"Exista in metodologie o exceptie care spune ca in cazuri exceptionale, ministrul Sanatatii poate aproba clasificarea provizorie, valabila pana la data de 31 decembrie 2011, pentru un spital care indeplineste doar partial criteriile minime obligatorii pentru categoriile solicitate, cu conditia prezentarii de catre unitatea solicitanta a unui plan de conformare cu responsabilitati si termene de implementare precis specificate. Probabil ca Spitalul Judetean va fi clasificat in categoria a III-a cu ordin de conformare pana la 31 decembrie, ordinul de conformare fiind tot o hotarare de Consiliu Judetean. Apoi mingea va reveni la Consiliul Judetean. Daca pana la 31 decembrie nu se va da aceasta hotarare de Consiliu Judetean, atunci Spitalul Judetean nu va putea fi clasificat nicaieri, ceea ce zic eu este un lucru foarte grav pentru judet si pentru pacientii din judet", a precizat Rodica Hutuleac.

Consilierul judetean Cristian Achitei sustine ca se va rediscuta proiectul de hotarare privind comasarea spitalelor.

"Deocamdata, prima reactie pe care o asteptam este reactia Ministerului Sanatatii pentru ca toate spitalele au trimis acea autoevaluare pe care trebuiau sa o trimita, dupa ce vom vedea pozitia ministerului vom vedea cum vom reaborda problema in Consiliul Judetean", a spus Achitei.

Se va lua in calcul inclusiv transformarea Spitalului din Darabani in sectie exterioara a Spitalului Judetean Mavromati.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
251

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
308

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
698

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...