Înainte să le ureze copiilor odihnă plăcută pe parcursul zilelor libere care urmează, Biblioteca Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani, sprijinită de cadrele didactice, a pus la cale proiectul "Visul românilor dintotdeauna – 1 Decembrie 1918". Menirea acestuia a fost una singură: aceea de a-i ajuta pe elevi să înțeleagă punctul zero al manifestărilor pe care le vor tot vedea la televizor în preajma primei zile de iarnă.
De când și mai ales de ce 1 Decembrie = Ziua Națională a României? Prea puțini se mai întreabă și mulți încă explică file de istorie răsfoite în grabă de elevii ancorați bine în prezent. Anca Palade, umbra discretă din biblioteca școlii noastre, a adus la lumină trecutul, înfățișându-l elevilor din clasele primare, atât prin intermediul unor prezentări PowerPoint, cât și printr-o simplă și caldă lectură a povestirii istorice "Am fost și eu la Alba Iulia și am văzut Unirea cea Mare".
Sala de sport a școlii a primit apoi elevii pentru o lecție de istorie predată de domnul profesor Constantin Hetriuc, care a prezentat semnificația zilei de 1 Decembrie, amintind principalele repere istorice care au condus la ceea ce astăzi numim Ziua Națională a României.
Ce a rămas în sufletul copiilor și cât se va păstra, doar timpul va spune. Visul de odinioară este prezent, iar pentru detalii de ordin politic sau de altă natură au viitorul la picioare. Deocamdată au răspuns desenând, decupând porumbei albi și intonând imnul țării în care s-au născut – tare, limpede și cu bucurie.
La mulți ani, România!

