"Trimitem Salvarea chiar daca avem dubii, preferam sa gresim noi decat sa fie pusa in pericol viata unui pacient", spune directorul SJA!

"Trimitem Salvarea chiar daca avem dubii, preferam sa gresim noi decat sa fie pusa in pericol viata unui pacient", spune directorul SJA!
Apelurile 112 au fost mereu o atractie pentru cei care nu se pot abtine de la a face farse, desi gesturile lor pot pune in pericol alte vieti! Cu toate acestea, sunt situatii in care Ambulanta se deplaseaza chiar si daca exista dubii referitoare la veridicitatea apelului, pentru a se evita orice risc. Situatia se repeta in cazul persoanelor culese de pe strada, printre cei cazuti fiind deseori vorba despre persoane diabetice sau grav bolnave.

Astfel de alarme false sunt, potrivit directorului Serviciului Judetean de Ambulanta Botosani, Nicusor Curteanu, filtrate pana a ajunge la dispeceratul de la ambulanta, dar si angajatii SJA cer informatii suplimentare, astfel incat farsele sa fie depistate in timp util.
 


"A recunoscut ca este un apel fals!"

"Apelurile sunt filtrate de cei de la 112 si apoi ajung la noi, dar si asa mai avem apeluri de acest gen, si de aceea si personalul nostru pune intrebari suplimentare pentru a ne da seama daca este un apel fals sau real. Cert este ca niciodata nu ezitam sa trimitem salvarea, chiar daca avem dubii. Preferam sa gresim noi decat sa fie pusa in pericol viata unui pacient. Recent a sunat un barbat si la intrebarile suplimentare, cand i s-a spus ca, daca este un apel fals, va plati deplasarea ambulantei, a recunoscut ca este un apel fals", a precizat Nicusor Curteanu, directorul SJA Botosani.

In primele doua luni ale anului, la Serviciul Judetean de Ambulanta au fost inregistrate aproape 6.300 de solicitari prin apelul 112, cele mai multe fiind urgentele medico-chirurgicale, dar si acutizarile la bolnavii cronici, in special cardiaci, si la cei cu afectiuni respiratorii.
 

"Intre un bolnav diabetic care cade in strada si o persoana cazuta, in stare de ebrietate, nu este o diferenta vizibila"

"10% dintre chemarile primite prin serviciul unic de urgenta 112 o reprezinta si persoanele care sunt sub influenta bauturilor alcoolice si sunt cazute in strada. Lumea solicita ambulanta fara sa stie ce a patit respectiva persoana. Noi tratam cu foarte mare seriozitate toate apelurile, inclusiv cand ni se spune ca este o persoana cazuta si poate am crede ca este beata, dar intre un bolnav diabetic care cade in strada si o persoana cazuta pentru ca se afla in stare de ebrietate nu este o diferenta vizibila. De aceea noi luam in serios orice solicitare pentru a sti. Pentru o persoana cazuta in strada poate fi o afectiune medicala in care sa nu fie implicat alcoolul deloc", a declarat seful SJA Botosani.

De la inceputul anului si pana in prezent, un numar semnificativ de solicitari au venit si din partea mamelor insarcinate, care aflandu-se in sate izolate si neavand un mijloc de transport pentru a se deplasa la maternitate au solicitat ambulanta.

"Pe langa aceste solicitari mai sunt urgentele de la accidentele de circulatie si urgentele pacientilor care au afectiunile cunoscute", a adaugat Nicusor Curteanu.


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
175

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
363

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
99

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...