"Trimitem Salvarea chiar daca avem dubii, preferam sa gresim noi decat sa fie pusa in pericol viata unui pacient", spune directorul SJA!

Apelurile 112 au fost mereu o atractie pentru cei care nu se pot abtine de la a face farse, desi gesturile lor pot pune in pericol alte vieti! Cu toate acestea, sunt situatii in care Ambulanta se deplaseaza chiar si daca exista dubii referitoare la veridicitatea apelului, pentru a se evita orice risc. Situatia se repeta in cazul persoanelor culese de pe strada, printre cei cazuti fiind deseori vorba despre persoane diabetice sau grav bolnave.

Astfel de alarme false sunt, potrivit directorului Serviciului Judetean de Ambulanta Botosani, Nicusor Curteanu, filtrate pana a ajunge la dispeceratul de la ambulanta, dar si angajatii SJA cer informatii suplimentare, astfel incat farsele sa fie depistate in timp util.
 


"A recunoscut ca este un apel fals!"

"Apelurile sunt filtrate de cei de la 112 si apoi ajung la noi, dar si asa mai avem apeluri de acest gen, si de aceea si personalul nostru pune intrebari suplimentare pentru a ne da seama daca este un apel fals sau real. Cert este ca niciodata nu ezitam sa trimitem salvarea, chiar daca avem dubii. Preferam sa gresim noi decat sa fie pusa in pericol viata unui pacient. Recent a sunat un barbat si la intrebarile suplimentare, cand i s-a spus ca, daca este un apel fals, va plati deplasarea ambulantei, a recunoscut ca este un apel fals", a precizat Nicusor Curteanu, directorul SJA Botosani.

In primele doua luni ale anului, la Serviciul Judetean de Ambulanta au fost inregistrate aproape 6.300 de solicitari prin apelul 112, cele mai multe fiind urgentele medico-chirurgicale, dar si acutizarile la bolnavii cronici, in special cardiaci, si la cei cu afectiuni respiratorii.
 

"Intre un bolnav diabetic care cade in strada si o persoana cazuta, in stare de ebrietate, nu este o diferenta vizibila"

"10% dintre chemarile primite prin serviciul unic de urgenta 112 o reprezinta si persoanele care sunt sub influenta bauturilor alcoolice si sunt cazute in strada. Lumea solicita ambulanta fara sa stie ce a patit respectiva persoana. Noi tratam cu foarte mare seriozitate toate apelurile, inclusiv cand ni se spune ca este o persoana cazuta si poate am crede ca este beata, dar intre un bolnav diabetic care cade in strada si o persoana cazuta pentru ca se afla in stare de ebrietate nu este o diferenta vizibila. De aceea noi luam in serios orice solicitare pentru a sti. Pentru o persoana cazuta in strada poate fi o afectiune medicala in care sa nu fie implicat alcoolul deloc", a declarat seful SJA Botosani.

De la inceputul anului si pana in prezent, un numar semnificativ de solicitari au venit si din partea mamelor insarcinate, care aflandu-se in sate izolate si neavand un mijloc de transport pentru a se deplasa la maternitate au solicitat ambulanta.

"Pe langa aceste solicitari mai sunt urgentele de la accidentele de circulatie si urgentele pacientilor care au afectiunile cunoscute", a adaugat Nicusor Curteanu.


 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANM anunță vreme rece în aproape toată țara. Valorile la care vor coborî temperaturile!

astăzi, 13:50

Vremea va fi foarte rece, sâmbătă, în cea mai mare parte a ţării, apoi îndeosebi în jumătatea nordică, potrivit unei informări a Administraţiei Naţionale de Meteorolog...

Cireșele românești, o raritate în acest an. Importurile domină piața la prețuri record!

astăzi, 12:50

Cireșele, cândva simbolul verii în România, au devenit în 2025 un lux greu accesibil, după ce înghețul sever din aprilie a compromis aproape integral producția autoht...

Loredana Toma împlinește 30 de ani. Sportiva de AUR din Botoșani care duce ”greul” visului de a fi în vârf!

astăzi, 12:00

Este halterofila care a învățat că viața nu e grea decât atunci când porți pe umeri numele țării tale. Dar și mândria de a duce numele României pe cea mai î...