"Traim intr-o tara comunista. E timpul sa nu mai mintim" Cine si cand va fi sanctionat daca refuza preventia

Scopul Agentiei Nationale de Preventie in Sanatate nu va fi sa faca analize, ci descoperirea de boli cronice in stadii incipiente. Nimeni nu are o bagheta magica, lucrurile nu se pot intampla peste noapte. Nu putem face preventie pe toate domeniile deodata, afirma deputatul liberal Horia Cristian, unul dintre initiatorii controversatului proiect.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Horia Cristian, medic de profesie, a explicat ca in Romania nu se face preventie, desi statul ar fi obligat legal sa o faca, pentru ca nu exista o comanda unica, o persoana care sa raspunda politic cu capul pentru un plan de preventie.

-De ce aceasta lege? Vreti sa faceti economii pentru stat prin taierea din banii bolnavilor, dupa cum ati fost acuzati?
-Eu le multumesc celor care au deschis subiectul pentru ca avem o dezbatere reala pe lege. Asa functioneaza democratia, e foarte greu sa faci o schimbare adevarata.

Motorul acestei legi este Lucia Varga. In urma cu cativa ani, ea tot promova mamografia in randul femeilor si la un moment dat a realizat ca nu-si facuse una demult. A facut-o, a descoperit un cancer de san si dupa toate tratamentele e vindecata.
Un an si jumatate a pus presiune pe mine pentru aceasta lege si am pornit de la intrebarea de ce nu functioneaza preventia in Romania? Pentru ca avem o gramada de institutii diferite care se ocupa de ea: ministerul, DSP-urile, Institutul National de Sanatate Publica, directiile sanitare, consiliile judetene, locale, spitalele, medicii de familie. Toata lumea si nimeni de fapt. Copilul cu multe moase ramane cu buricul netaiat.

-De ce anume ar trebui sa se ocupe ele? Ce programe de preventie avem in acest moment in Romania?

-Avem niste "programele" care nu dau rezultate. Va dau un exemplu. OMS spune ca la o populatie ca a Romaniei trebuie vaccinate antigripal 1-3 milioane de persoane ca sa opresti valul pandemic. Romania a cumparat 500.000 de doze de vaccin si a folosit 300.000 pentru ca se ocupa toti si nimeni, de fapt.

Daca ne-ar lovi o pandemie, am putea avea un milion de bolnavi, iar cu o medie de cinci zile de concediu medical si costuri de 100 de lei/zi ar insemna un miliard cost in economia nationala. Ar trebui sa avem o comanda unica, o persoana care sa raspunda politic cu capul pentru un plan de preventie

-Adica o "comitie" noua, Agentia Nationala de Preventie. Alti bani, alta distractie. De ce ar fi ea mai eficienta?

-Agentia nu inseamna o noua structura, ci o alta structura, care sa includa toti oamenii care se ocupa si acum, dar care sunt raspanditi in nu stiu cate institutii diferite. Ii adun sub o singura umbrela, cu un singur responsabil. E o concentrare de forte.
Cea mai mare problema a ONG-urilor care lucreaza in depistare e ca nu stiu cu cine sa discute, nu exista o conducere unica, nu exista comunicare si fiecare arunca problema de la unul la altul.

-Aceleasi ONG-uri care acum critica legea?

-Am facut dezbateri cu cei care acum se comporta ca si cum nu ar fi auzit de lege. Am discutat cu toate ONG-urile care se ocupa de sanatate, vreo 35, inclusiv cu organizatiile de pacienti. Eu am fost personal in 6 regiuni, ne-am intalnit cu medici, pacienti, ONG-uri, Casa de sanatate. Ne mai intalnim de 100 de ori. E bine sa dezbatem si, daca trecem de psihoza culpabilizarii si discutam cu subiect si predicat, poate facem un pas inainte. Sigur ca legea e perfectibila.

-Propuneti in lege ca Agentia urmeaza sa gestioneze pentru preventie 10% din bugetul Sanatatii. Cum ati ajuns la procentul acesta?

-E o cifra. Dar trebuie sa fie clar ca preventia tine de stat si, de aceea, trebuie facuta din banii de la buget, nu din banii asiguratilor. Banii asiguratilor trebuie folositi doar pentru tratament.

Daca o sa ajungem la mecanismul de functionare a Agentiei, veti vedea si cum sunt stabilite sumele. In SUA legea asta avea 1.000 de pagini, la noi tehnica legislativa inseamna legi subtiri care nu explica si cum functioneaza urmate de norme de aplicare.

-Legea introduce obligativitatea statului de a asigura preventia....

-Si acum statul e obligat sa o asigure. Cititi Legea 95 si va dau lacrimile: e o chestiune sublima care lipseste cu desavarsire. Statul este incapabil sa asigure preventia, in acest moment este ineficient.

-Si cum o sa-l oblige legea dvs sa fie mai eficient? Ce va face diferit si concret noua Agentie?

-Este momentul sa nu mai mintim, sa spunem ca avem de toate si totul este peferct. Sa nu mai spunem ca avem concurs si oamenii numiti prin concurs. Eu vreau ca premierul, indiferent cum se numeste el, sa-si asume politic numirea unui om in fata Agentiei care trebuie sa indeplineasca aceste obiective, iar daca nu le indeplineste sa fie demis.

Trebuie sa ajungem sa schimbam guverne si partide pe subiecte adevarate, nu pe mici si bere.

-Si daca puneti un geniu in fruntea Agentiei, cum anume ganditi sa faceti dvs preventia intr-o tara cu un deficit de 600 de medici de familie sau cand lista de asteptare pentru o mamografie decontata de Casa este de saptamani, daca nu luni?

-Nimeni nu are o bagheta magica, lucrurile nu se pot intampla peste noapte. Nu putem face preventie pe toate domeniile deodata. Si explicatia e simpla. Noi cheltuim 250 de euro/ locuitor, iar Germania 3.300. Traim intr-o tara comunista, in care
contribuie milioane de oameni cu 5,5% din venituri si vrem sa avem sanatate ca in Germania unde contribuie toti cu 15% din venituri.

Legea prevede un consiliu care conduce din punct de vedere stiitific agentia, format din reprezentantii celor mai importante societati medicale. Ei vor spune: anul acesta, de exemplu, facem preventie pe hipertensiune, insuficienta cardiaca, cancer pulmonar si de col. Eforturile se vor duce in special in directiile acestea. Si in fiecare an adaugam ceva in plus.

Chestiunea medicilor de familie este o alta problema care vine impreuna cu aceea a preventiei.

-Eu zic ca sunt una in continuarea celeilalte. Nu trebuie sa ai intai medicii ca sa poti face preventia?

-Daca vom astepta medicii, cum ii asteptam de 15 ani, nu vom mai face niciodata preventia.

-Dar ce facem in satul fara medic? Cine sa faca acolo preventia, sa scrie biletul de trimitere pentru examenul mamografic sau Papanicolau, sa masoare tensiunea etc?

-Trebuie sa cream mecanismele de stimulare pentru a atrage medicii acolo, inclusiv din partea autoritatii locale.

Citeste interviul complet...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...