"Taxa de protectie" a statului reduce evaziunea fiscala cu... 0,3%

"Taxa de protectie" a statului reduce evaziunea fiscala cu... 0,3%
"Platesti de bunavoie o taxa si nu te vom mai hartui". Nu e amenintarea unui interlop catre buticarul din colt, ci varianta propusa de Guvern companiilor care isi ascund veniturile pentru a-si reduce povara fiscala. Cat contribuie aceasta solutie la combaterea economiei negre si cat de mult ii ajuta pe agentii economici?

Practic, printr-un ordin al ministrului Finantelor, emis in august 2012, a fost pusa in aplicare o prevedere cuprinsa intr-o lege ce dateaza inca din 2005. Astfel, cei care au comis o infractiune de evaziune fiscala vor fi "iertati" de jumatate din pedeapsa daca platesc suma datorata statului inainte sa ajunga in fata tribunalului.

Statul roman a strans in contul acestei taxe, pana la finele lui februarie, 8,4 milioane de euro in total.

"8 milioane de euro este o suma impresionanta", glumeste expertul in fiscalitate Gabriel Biris, aratand ca valoarea este mult prea mica in raport cu nivelul evaziunii fiscale din Romania, estimat la 13-14 miliarde de euro.

"Acest lucru arata cat de ineficient este procesul de identificare, cercetare si trimitere in judecata pentru evaziune fiscala", a adaugat Biris, care se astepta sa fie stransi mult mai multi bani in contul acela.

In opinia sa, sistemul este "bolnav" si ineficient nu neaparat din nestiinta politicienilor. “Exista propuneri din partea expertilor de eficientizare a colectarii care nu se prea aplica", mentioneaza specialistul, care ofera ca exemplu in acest sens legea confiscarii marilor averi ce nu pot fi justificate.

Biris admite totusi ca aplicarea acestei metode poate fi considerata un inceput in combaterea evaziunii.

Tinand cont ca in doua luni, statul a colectat prin noua procedura circa 6 milioane de euro, daca va mentine acelasi ritm, la finele acestui an ar putea strange in total 36 milioane de euro, suma ce reprezinta doar 0,3% din valoarea evaziunii. Guvernantii spera insa ca ritmul de colectare va creste, astfel incat la sfarsitul anului sa raporteze un procentaj mai bun.

Analistul economic Mircea Cosea apreciaza la randul sau ca rezultatele implementarii "taxei de protectie" sunt "mediocre".

"Evaziunea nu se opreste asa. Este nevoie de doua lucruri: masuri coercitive precum amenzi si penalizari si stimulatori precum reducerea fiscalitatii. Daca impozitele si taxele vor fi mai mici, contribuabilul va fi interesat sa plateasca, nu sa se ascunda", a declarat Mircea Cosea pentru DailyBusiness.ro.

Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
5

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
18

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...

Ministerul Muncii anunță: Persoanele fizice din România pot angaja și plăti personal pentru activitățile casnice

astăzi, 17:23
61

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa https://...