Universitatea "Spiru Haret" derulează o campanie publicitară agresivă în cotidianele naţionale, prin care anunţă că organizează înscrieri la zeci de programe de masterat la zi sau online, care, potrivit Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii din Învăţământul Superior (ARACIS), nu sunt autorizate.
Potrivit informaţiilor despre rate-card furnizate de ziare pe paginile lor de internet, preţurile reclamelor pornesc, în medie, de la 5.000 de euro pe pagină pe zi, pentru paginile interioare ale ziarului, preţ care nu include 19% TVA şi 12% taxa de sănătate, şi de la 900 de euro pentru reclama timbru pe prima pagină, tot fără taxe.
Reclamele Universităţii "Spiru Haret" apar zilnic şi ocupă, de obicei, două pagini interioare de ziar, însă sunt prezente şi reclame de tip timbru, pe prima pagină. Reclama menţionează legea în baza căreia a fost înfiinţată universitatea şi arată ca pagina din Monitorul Oficial dedicată programelor de studii acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu.
În corpul reclamei sunt menţionate, de asemenea, Legile 2/2008 şi 250/2009, care cuprind reglementări legate de organizarea programelor de masterat. Legile respective spun că "universităţile acreditate, supuse periodic evaluării instituţionale, pot decide, prin hotărâre a senatului, înfiinţarea, conţinutul şi oportunitatea programelor de masterat, de doctorat şi de studii postuniversitare, cuprinse în domeniile ştiinţifice ale universităţii" şi că "programele de masterat dintr-un domeniu se consideră acreditate dacă cel puţin un program de masterat din acel domeniu este acreditat".
Potrivit ARACIS, programele de masterat organizate de "Spiru Haret" nu sunt autorizate, unul dintre motive fiind că universitatea şi-a retras toate dosarele de la evaluările Agenţiei Române de Asigurarea Calităţii din Învăţământul Superior (ARACIS). "Programele de masterat nu sunt autorizate de ARACIS, şi-au retras toate dosarele de la noi şi nu putem face nimic în acest sens", a explicat, pentru NewsIn, directorul ARACIS, Ioan Curtu.
Universitatea spune că nu este obligată să se supună evaluărilor ARACIS pentru că se supune evaluărilor unei agenţii externe, iar legalitatea programelor de studii nu poate fi contestată de ARACIS, ci de instanţă. În prezent, legalitatea programelor de masterat ale universităţii nu au fost contestate în instanţă, ci numai programele de învăţământ la distanţă care sunt încă litigioase, o decizie judecătorască urmând să fie luată pe 6 octombrie.
Reclamele plătite de "Spiru Haret" apar în majoritatea cotidienelor naţionale, inclusiv în ziarele distribuite gratuit pe mijloacele de transport RATB şi Metrorex. Cornel Nistorescu, directorul "Cotidianul", unul dintre ziarele care publică reclamele "Spiru Haret", alături de "Gândul" sau "Adevărul de seară", spune că publicitatea respectivă nu are legătură cu conţinutul articolelor şi nu înţelege în ce fel credibilitatea ziarului ar putea fi lezată de reclame. "Dacă în ziar e reclamă la mâncare de câini, citeşti altfel articolul care urmează după?", întreabă Nistorescu.
Pe acelaşi criteriu, preşedintele Clubului Român de Presă, Cristian Tudor Popescu, spune că mecanismul prin care se pedepseşte reclama mincinoasă sau subversivă din presa scrisă face ca Ministerul Educaţiei să fie direct responsabil de continuarea apariţiei reclamelor la programele de masterat organizate de Universitatea "Spiru Haret". "Ziarele nu verifică veridicitatea informaţiilor care apar în paginile publicitare. Nu e treaba lor. La fel, asociaţiile de presă sau de publicitate acţionează doar după ce primesc sesizări. Ministerul Educaţiei ar trebui să sesizeze organismele abilitate", spune Cristian Tudor Popescu.
Directorul executiv al Consilului Român pentru Publicitate (RAC), Georgiana Grecu, recunoaşte că a văzut reclamele respective, din care se înţelege că programele de masterat ale Universităţii "Spiru Haret" sunt autorizate, dar spune că, pentru a se lua măsuri în această problemă, trebuie să primească o sesizare scrisă, realizată prin completarea unui formular online pe site-ul RAC. "Este adevărat că, teoretic, putem să ne şi autosesizăm, dar practic noi nu facem monitorizare, aşa că ne sesizăm doar dacă primim reclamaţii", spune Grecu, care, în ciuda sesizării formulate telefonic, a îndemnat NewsIn să facă o reclamaţie scrisă, pentru "a vedea cum funcţionează RAC".
În privinţa reclamelor Universităţii "Spiru Haret" nu au fost formulate reclamaţii nici la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), după cum au precizat reprezentanţii acestei instituţii.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că instituţia cunoaşte situaţia în care se află Universitatea "Spiru Haret" care s-a limitat la a face reclamă unor masterate, fără a întreprinde însă vreun demers pentru a intra în legalitate. Oficialii ministerului spun că nu au primit de la universitate nicio propunere pentru numirea unui nou rector, nu au fost luate măsuri pentru reducerea numărului extraordinar de mare de studenţi la un profesor, ba chiar au fost concediaţi profesori, nu au fost trimise documente pentru evaluarea ARACIS, nici documente pentru evaluarea şi validarea profesorilor şi conferenţiarilor universitari numit doar de universitate. "Universitatea sfidează pur şi simplu ministerul, însă nu stăm cu mâinile în sân.
Reprezentanţii Universităţii "Spiru Haret" spun că au dreptul să îşi facă publicitate. "Legea nu a apărut. E la promulgare la preşedinte. Pentru mine nu există. S-ar putea ca preşedintele să o trimita înapoi.O lege nepromulgată de preşedinte e inexitentă. Fac publicitate la tot ce am acreditat prin lege şi autorizat. ", a declarat George Nicolau, purtător de cuvânt Universitatea "Spiru Haret".
La începerea anului universitar vor fi luate măsurile care "se cuvin", promit însă reprezentanţii instituţiei.
Realitatea.net
"Spiru Haret" face publicitate agresivă pentru programe de master neautorizate
Stiri Botosani Tuesday, 22 September 2009 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Femeie, nu mi-ai ascultat sfatul?! (Foto, Video)
astăzi, 07:15
O femeie cu o puzderie de copii acasa merge la medic sa ii faca ceva sa nu mai ramana gravida iar. Refuza metodele indicate, iar medicul exasperat ii spune sa-si cumpere un borcan de 10 l si atunci ca...
Calendar ortodox, 14 noiembrie: Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 12 Apostoli; Sf. Ier. Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului
astăzi, 07:00
Sfântul Apostol Filip era din Betsaida Galileei, împreună cetăţean cu Apostolii Andrei şi Petru. Mântuitorul Iisus Hristos aflându-l pe Filip i-a zis: Urmează-Mi Mie (Ioan...
PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”
Wednesday, 13 November 2024
„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...