"România e un paradis!", spune olandeza care s-a mutat în România

"România e un paradis!", spune olandeza care s-a mutat în România
"Romania face mult import de legume si fructe, in loc sa cultive. I-as sfatui pe agricultorii de aici sa ramana in Romania, sa nu plece din tara. E paradis Romania. Paradis pentru agricultura". Agnes Jansen s-a mutat din Olanda într-un sat de lângă Sibiu. Ea a luat in arenda trei hectare de pamant, pe care le munceste impreuna cu sotul si vand fructe si legume domnilor de la oras.

"Noi suntem la serviciu si nu mai avem timp de agricultura", le spun vecinii romani olandezilor.

In papuci de gradina si pantaloni scurti, doamna Agnes are timp pentru ceea ce multi dintre satenii din Sarata, langa Sibiu, nu mai gasesc vreme si uneori nici dispozitie. De profesie agronom, a descoperit acum opt ani Transilvania si de cinci ani lucreaza pamantul impreuna cu sotul ei. Cu 40.000 de euro au cumparat si renovat o casa batraneasca. Au amenajat si o plantatie cu fructe de padure si o sera cu rosii, ardei si vinete, relateaza stirileprotv.ro.

Agnes Jansen: "In Olanda aveam 250 metri patrati langa casa. Romania are pamanturi foarte bune si e pacat sa nu lucram pamantul. Romania face mult import de legume si fructe, in loc sa cultive. I-as sfatui pe agricultorii de aici sa ramana in Romania, sa nu plece din tara, si sa faceti o microferma sau o afacere proprie, sa aiba initiative. Si un pic de rabdare, trebuie si rabdare. E paradis Romania. Paradis pentru agricultura".

Femeia s-a convins ca Romania este un paradis acum opt ani, cand a ajuns prima data in vizita, in Transilvania.  A revenit apoi cu niste prieteni si s-a stabilit langa Sibiu. Acum, are in arenda trei hectare de teren pe care cultiva legume certificate bio.
Agnes Jansen: "Zmeura se simte bine la Sarata, noi suntem mai la munte. Si zmeurei ii place la poalele Negoiului. E mai sanatos aici, zmeura de munte. E din Polonia, Polka se numeste soiul".

In fiecare sapatamana, pregateste ladite cu legume pentru 20 de familii de la oras. "Sapatamana asta: rosii cherry, ardei, o vanata, dovleac Hokaido, sfecla elvetiana, patrunjel cret, un dovelac sweet si plasa cu ceapa si sfecla rosie. O astfel de cutie e 25 de lei. Am si cu cantitati mai mari – 35 de lei" – explica Agnes.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

Marţi, 30 Aprilie 2024
89

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

Marţi, 30 Aprilie 2024
112

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
116

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...