Prima Casăanunţat drept marea şansă a românilor fără o casă a lor de a-şi cumpăra o locuinţă la dobânzi mici, a devenit programul "O casă. A oricâta casă".
Conform anunţului iniţial, programul este destinat românilor care vor să îşi cumpere o primă locuinţă, premierul declarând acum o săptămână că "Prima Casă" îi va sprijini "în mod direct pe toţi cei care se află în faţa achiziţionării primei case. Ştiu ce dificultăţi există: fie nu există banii necesari pentru plata avansului la bancă, fie, uneori nu există salariul suficient pentru a putea plăti ratele aferente unei case pentru care te împrumuţi de la bancă", după cum declara atunci Emil Boc, citat de Gandul.
Ministrul Finanţelor însă, Gheorghe Pogea, are o altă interpretare. Programul nu se adresează numai celor care nu au fost niciodată proprietari, ci acelora care nu sunt proprietari în momentul în care depun la bănci cererea de "Prima Casă". Întrebat în cadrul unei emisiuni televizate care este condiţia, ministrul a spus că beneficiari pot fi cei care "nu au în proprietate (o locuinţă, n.r.) în momentul solicitării".
Gheorghe Pogea a şi dat un exemplu: cineva care a stat într-o garsonieră şi apoi a vândut-o poate intra în program.
Mai mult decât atât, şeful Finanţelor a mai făcut o declaraţie şoc: eligibilitatea beneficiarilor este "dată de capacitatea dvs. de a cumpăra", altfel spus, de câţi bani ai de cheltuit. Cu cât mai mare salariul, cu atât creşte eligibilitatea. Mai mult decât atât, băncile vor fi tentate să acorde condiţii de creditare şi mai bune acelor persoane cu venituri mari, pentru că în cazul acestora riscul de neplată va fi mult mai mic. Dovada că nu eşti proprietar va fi o declaraţie pe propria răspundere, parafată de un notar, după cum a explicat Pogea. Ministrul a dat însă şi o veste bună: beneficiarii nu vor fi obligaţi să cumpere doar case noi. Întrebat dacă s-a luat hotărârea de a focaliza programul doar asupra fondului nou de case, Pogea a răspuns "nici vorbă de aşa ceva", conform ziaristilor de la Gandul.