"Nu sta in curent ca racesti". Opt mituri despre raceala si gripa

"Nu sta in curent ca racesti". Opt mituri despre raceala si gripa
Toamna este momentul ideal pentru aparitia guturaiului si a gripelor. Pe masura ce scade temperatura din termometre si se indesesc zilele ploioase, creste numarul de persoane care duc cu ele o raceala ori o gripa, pe care, adesea, o dau mai departe.

Raceala si gripa sunt doua dintre cele mai frecvente infectii ale sistemului respirator, adesea confundate, ce apar cu precadere in sezonul rece sau in perioadele ce presupun schimbari de temperatura. Insa nu vremea de afara e cea care determina aparitia lor.

"Rinovirusul este cauza a 30-35% din totalul racelilor la adulti. 10-15% dintre raceli sunt cauzate de: adenovirusuri, virusuri coxsackie, echovirusuri, ortomixovirusuri (inclusiv influentza A si B), paramixovirusuri, virusul sincitial respirator si enterovirusuri. Cauza a 30-50% dintre racelile presupuse a fi de origine virala ramane neidentificata", explica dr. Alin Popescu. Cand vine vorba despre gripa, se cunosc trei tipuri de virusuri gripale: A, B si C.

Harvard Health Publications, revista online a Scolii de Medicina Harvard, a identificat cateva dintre cele mai frecvente mituri despre raceala comuna si gripa.

1. Nu te vaccina deoarece risti sa te imblnavesti din cauza vaccinului antigripal

Vaccinul antigripal este realizat dintr-un virus inactiv, prin urmare nu poate transmite infectia. Sunt insa necesare in jur de 7-14 zile dupa vaccinare pentru ca organismul sa capete rezistenta la virus, timp in care oricine se poate imbolnavi. Unii dintre cei care se imbolnavesc in aceasta perioada considera ca vaccinul este responsabil. In plus, unele persoane reactioneaza la vaccin dezvoltand simptome usoare ce le imita pe cele ale gripei (febra, dureri musculare).

2. Daca nu ai probleme de sanatate, nu este necesar sa te vaccinezi deoarece sistemul tau imunitar te va proteja de gripa

O imunitate buna este un plus, dar nu si o garantie a rezistentei la virus. Vaccinul este intr-adevar recomandat in principal persoanelor din categoriile cu risc ridicat: adultii cu varsta peste 50 de ani, copii cu varsta intre 6 luni si 18 ani, bolnavii cronici (cei ce sufera de astm, boli pulmonare, diabet, boli cardio-vasculare) etc. deoarece acestea se imbolnavesc mai repede si pot dezvolte mult mai usor complicatii.

Totusi, un sistem imunitar puternic nu poate garanta imunitate. Odata ce un organism sanatos, cu o imunitate buna, a intrat in contact cu un virus gripal, acesta poate sa dezvolte boala. O atentie deosebita ar trebui sa aiba persoanele sanatoase care ar putea sa transmita virusurile altor persoane, precum personalul medical sau cei care intra in contact cu copii mai mici de 6 luni.

3. Gripa este o raceala mai serioasa

"Cele doua afectiuni sunt frecvent confundate, o raceala serioasa fiind denumita gripa sau invers", explica dr. Alin Popescu pe blogul sau. Totusi, cele doua afectiuni sunt diferite, si nu doar doua etape ale aceleiasi boli.

Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri diferite iar simptomele gripei sunt mai severe decat cele ale racelii. Debutul ei se face brusc iar aceasta poate dura chiar si 2-3 saptamani in timp ce raceala se vindeca in aproximativ 7 zile. De remarcat si faptul ca gripa poate fi prevenita cu ajutorul vaccinului antigripal ce vizeaza radacina gripala cea mai frecventa in sezonul respectiv, in timp ce dezvoltarea unui vaccin pentru raceala este dificila din cauza numarului mare de virusuri care o pot cauza.

4. Nu poti da raceala ori gripa la altii daca tu te simti bine

Studiile arata ca doar 75% dintre persoanele infectate cu unul dintre virusurile ce cauzeaza raceala prezinta simptomele bolii. Acest lucru inseamna ca in jur de 25% dintre persoanele bolnave transmit boala chiar daca nu sunt constienti de asta. Motivele pentru care infectia este asimptomatica in unele cazuri nu sunt cunoscute. Persoanele bolnave de gripa sunt sfatuite sa stea acasa. Astfel este limitat contactul cu alte persoane evitand transmiterea virusului, iar organismul beneficiaza de odihna necesara pentru a se reface.

In cazul gripei, studiile indica un procent de 20%-30% de persoane infectate dar care nu prezinta simptome.

5. Racesti daca stai in curent, te prinde ploaia ori iesi in frig imbracat subtire

Atat raceala cat si gripa pot fi contractate doar prin expunerea la unul dintre virusurile care le cauzeaza. Cercetatorii au testat totusi ipoteza imbolnavirii cauzate de frig pentru a vedea daca racirea corpului poate incuraja aparitia racelii, fara a veni cu rezultate care sa o confirme sau sa o infirme.

Spre exemplu, un studiu din 2005 realizat de Scoala de Biostiinte din Cardiff a urmarit efectele racirii puternice a picioarelor pe un esantion de 180 de subiecti, dintre care jumatate au fost parte a grupului de control. In urma studiului au constatat ca 13 persoane, din cele 90 de persoane carora le-au fost racite picioarele, s-au imbolnavit in urmatoarele 4/5 zile. In cazul grupului de control, 5 persoane din 90 au racit in acelasi interval desi acestia nu au trecut prin testul propriu-zis. In urma rezultatelor, cercetatorii au decis ca sunt necesare si alte studii pentru a veni cu o concluzie clara asupra problemei.

Se crede totusi ca numarul mare de imbolnaviri din sezonul rece poate fi explicat, mai degraba, prin faptul ca aerisirea incaperilor este mai scazuta iar aglomeratia creste astfel incat o persoana bolnava, intr-un spatiu inchis, poate infecta mult mai usor pe altii, sustine Raina MacIntyre, profesor de epidemiologia bolilor infectioase si director al Scolii de Sanatate Publica si Medicina Comunitatii din cadrul University of New South Wales, in cadrul unui interviu acordat ABC.net.

6. Daca esti racit sau ai gripa, ia antibiotice

Cum atat gripa cat si raceala sunt cauzate de virusuri, si nu de bacterii, tratamentul cu antibiotice este inutil. Doctorul poate prescrie totusi antibiotice in cazul in care pacientul dezvolta o complicatie de natura bacteriana precum sinuzita, otita, bronsita ori pneumonie.

Tratamentele pentru raceala si gripa urmaresc ameliorarea simptomelor mai degraba decat distrugerea virusului. Acestea sunt recomandate imediat ce se observa instalarea bolii. In cazul racelii, consultati medicul daca simptomele severe dureaza mai mult de 10 zile, daca prezentati dureri la nivelul urechilor si a sinusurilor, aveti febra ridicata. Pentru gripa, apelati la medic atunci cand aveti dificultati de respiratie, va doare pieptul sau in urma tusei, eliminati flegma de culoare verde deschis ori cu sange, explica dr. Popescu. Medicul va decide care este tratamentul adecvat pentru complicatiile aparute.

7. Te insanatosesti daca manaci supa de pui

Supa de pui calda poate sa indeparteze temporar disconfortul cauzat de durerea de gat si aduce organismului un aport necesar de lichide. Calitatile curative se opresc insa aici. Din pacate, nici leacurile babesti nu par sa dea rezultate mult mai bune. Desi multa lume apeleaza la remedii precum echinaceea, mierea de albine, lamaia, usturoiul, mentolul etc., nu exista un fundament stiintific care sa confirme eficienta lor. Acestea par sa functioneze in unele cazuri, insa studiile nu au reusit sa identifice efectele pozitive ale acestora pe un segment mai mare al populatiei.

Spre exemplu, o recenzie din 2007 a studiilor ce urmaresc eficienta vitaminei C in tratarea racelii si a gripei a concluzionat ca nu exista dovezi cu privire la beneficiile acesteia in cazul populatiei generale. Prin urmare, specialistii nu recomanda suplimentarea dozei normale de vitamina C, necesara organismului, in speranta ca aceasta poate preveni infectarea.

8. Nu poti lua gripa ori raceala decat daca ai contact cu cineva bolnav

Virusul poate fi contractat si de pe suprafete infestate – mese, clante, tastatura, telefon -, nu doar in urma contactului direct cu o persoana bolnava. Cercetarile au aratat ca rinovirusurile, familia de virusuri responsabila pentru majoritatea racelilor, pot sa supravietuiasca pe diferite suprafete timp de cateva ore sau chiar cateva zile.

"Concentratia virusului se atenueaza; asta inseamna ca puterea lui este din ce in ce mai mica pe masura ce timpul trece. Insa nu este nevoie decat de cateva particule virale pentru a cauza infectia. Chiar daca ramane putin pe o clanta ori pe o cana de cafea pe care le atingi, virusul poate apoi supravietui pe mainile tale pentru destul de mult timp. Apoi mai ramane doar sa iti stergi nasul sau ochii si virusul este in corp. Are un sistem de multiplicare foarte eficient", explica dr. Richard Rosenfeld, profesor si sef al catedrei de Otolaringologie al Long Island College Hospital, New York (SUA), pentru MSN Health.

medlive.hotnews.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul complet pentru Târgul Regional de Zootehnie de la Popăuți!

astăzi, 10:01
96

Evenimentul este organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Primăria comunei Răchiți, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare din Popăuți și Asociația Crescătorilor ...

George Enescu, ultima dorință scrisă în Testament: ”Înmormântarea mea să fie cât mai simplă, să se dea cât mai multe pomeni şi daruri!”

astăzi, 09:49
44

George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881 în Liveni-Vârnav din Botoşani. Provenea din familie de preoţi, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă....

Panică în spitale. Documentul pe care medicii au trebuit să-l semneze, în contextul războiului din Ucraina

astăzi, 09:34
203

Medicii sunt ținuți sub evidență, în contextul războiului din Ucraina, stat pe care Guvernul de la București îl sprijină militar, financiar și umanitar.Unul dintre medicii viza...