"Moldova nu mai contează în primele cercuri ale puterii". Varujan Vosganian, despre "cultura sărăciei"

Plângem de mila Moldovei, dar nu ne asumăm trecutul politic, pe motiv că viitorul este mai important! Astfel rezumăm în câteva cuvinte discursul unui politician de Bucureşti.

Ajuns la Botoşani cu ocazia Zilelor Eminescu, Varujan Vosganian, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, dar şi senator şi vicepreşedinte al ALDE, a ţinut să fie prezent la conferinţa de presă organizată de filiala judeţeană a proaspetei formaţiuni politice.

Cu această ocazie, senatorul ALDE de Iaşi a deplâns soarta Moldovei, afirmând că în Moldova "există o cultură a sărăciei".

"Eu zic aşa: că 24 ianuarie nu trebuie să fie o zi festivă. De 20 de ani particip la Ziua Unirii de la Iaşi. Aş putea să vă spun de pe acum, ce se va spune în discursuri, cum o să vină cineva îmbrăcat ca Alexandru Ioan Cuza şi va citi o proclamaţie, cum va veni acel domn simpatic îmbrăcat în Moş Ion Roată, cum se va vorbi iarăşi despre generozitatea Iaşului care a cedat de capitală Bucureştiului şi aşa mai departe. Va fi şi mersul gărzii de onoare şi vom termina. Eu spun că dacă vom avea iarăşi o zi festivă, ziua de 24 ianuarie va fi o zi ratată. Eu aş vrea ca pe 24 ianuarie, guvernul să aducă o listă cu finanţările pentru Moldova. Finanţările din bugetul central, finanţările din proiectele europene şi finanţările prin redistribuire. Moldova este subreprezentată politic, indiferent câte transferuri facem noi şi câte picanterii prezentăm presei spre deliciul opiniei publice. Moldova nu mai contează în primele cercuri ale puterii. Toate persoanele cu o anumită notorietate politică şi care jucau un rol în vârful partidelor politice, din motive mai mult sau mai puţin binecuvântate, au dat un pas înapoi sau s-au retras. Astăzi, în preajma Guvernului, în prima linie a partidelor politice, în prima linie a instituţiilor centrale, cum este Parlamentul, Moldova nu mai joacă aproape niciun rol", a declarat Varujan Vosganian.

Atunci când jurnaliştii i-au amintit că a fost ministru şi este parlamentar de Moldova, senatorul ALDE a considerat că discuţia intră într-o zonă lăturalnică.
"Deci eu vă vorbesc despre un proiect. Dumneavoastră, ca cetăţeni ai Moldovei, ar trebui să spuneţi: hai să mergem cu toţii pe acest proiect. În schimb, dumneavoastră mă întrebaţi: dom' Vosganian, nu cumva sunteţi şi dumneavoastră vinovat, ca şi cum asta ar rezolva ceva. Dar am să vă spun: mă mândresc cu mandatele mele, mai ales cu cel din 2006- 2008. Fac cu dumneavoastră un pariu: mergem împreună în orice comună sau localitate din Moldova şi întrebăm ce s-a făcut în cei doi ani în care Varujan Vosganian a fost ministru al economiei şi finanţelor. În judeţul Iaşi noi am făcut o carte în care arătăm că în cei doi ani s-au finanţat total sau parţial O MIE DE PROIECTE!", a susţinut politicianul, arătând, cu un zâmbet ironic, că în perioada în care a fost ministru al finanţelor, s-au alocat Moldovei foarte mulţi bani.

Cât despre drumurile Botoşani- Suceava, Botoşani- Iaşi sau despre singurul drum de pământ din ţară, Manoleasa- Rădăuţi Prut, Varujan Vosganian a susţinut că pe vremea ministeriatului său, cele mai bune drumuri din ţară erau în Moldova!

Recent, Ştiri.Botoşani.Ro publica prognozele pe 2016 privind judeţul Botoşani, care arată că nici în acest an nu vom reuşi să recuperăm măcar o parte din decalajele ce ne separă atât de abrupt de restul ţării. Remarcam atunci absenţa unor acţiuni concentrate ale politicienilor botoşăneni, în special ale parlamentarilor care ne reprezintă în Capitală.

În fapt, uzând de diferenţele de doctrină (!), parlamentarii botoşăneni se contrazic atunci când vine vorba de necesităţile stringente ale judeţului, în timp ce oportunităţile şi investiţiile private ocolesc judeţul cu graţie.

Citiţi şi:
BLOCAŢI în sărăcie şi lipsuri! Ce arată prognozele pentru judeţul Botoşani şi ce măsuri putem lua în 2016? 

 

Spune-ne opinia ta