"Medicamentul" natural ignorat de români: Conopida

Conopida proaspătă este o sursă excelentă de vitamina C, 100 g oferind 80% din valoarea zilnică recomandată. Datorită conÈ›inutului ridicat în vitamina C, protejează corpul împotriva artritei reumatoide È™i a altor boli inflamatorii, mai ales cele de toamnă.

Este dovedit că vitamina C este un antioxidant ce ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, creÈ™te imunitatea È™i poate preveni infecÈ›iile È™i cancerul. Conopida poate fi considerata o legumă anticancerigenă. FitonutrienÈ›ii (antioxidanÈ›i care luptă împotriva radicalilor liberi) din conopida contribuie la optimizarea funcÈ›iilor ficatului, care neutralizează substanÈ›ele toxice. Diverse alte cercetări efectuate în Olanda, SUA È™i alte țări au arătat beneficiile acestei legume, în lupta împotriva cancerului (de colon, de prostată, de sân, etc).

Pentru a micÈ™ora riscul de apariÈ›ie al cancerului avem nevoie de trei până la cinci porÈ›ii de legume crucifere pe săptămână. O porÈ›ie este considerată a fi o ceaÈ™că (124 de grame).

Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au realizat studii din care a reieșit faptul că legumele crucifere aduc beneficii sistemului cardiovascular. Fitonutrienții din crucifere mențin un nivel optim al colesterolului și acționează pozitiv asupra sintezei grăsimilor, trigliceridelor.

Consumul regulat de conopidă poate avea efecte benefice pentru hipertensivi. S-a constatat că o porție de conopidă pe zi ajută la detoxifierea organismului. Conopida nu ar trebui să lipsească din dieta celor care suferă de sindromul intestinului iritabil, colite și boala Crohn. Alte proprietăți importante ale conopidei sunt prevenirea atacului cerebral, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic și sprijină sistemul imunitar. Datorită conținutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentiției.

Este săracă în calorii, dar duce rapid la saturaÈ›ie È™i este ideală pentru persoanele supraponderale care vor să slăbească, sau pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, uÈ™or, fără să se înfometeze.

Consumul excesiv de conopidă poate provoca umflarea glandei tiroide È™i o deficiență a producerii hormonilor tiroidieni. Acest lucru se datorează prezenÈ›ei de compuÈ™i de plante cunoscute ca anumiÈ›i estrogeni în aceste grup de legume. Prin urmare, se recomandă evitarea de către persoanele cu disfuncÈ›ii ale glandei tiroide.

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un candidat PNL la Parlamentare ar fi blocat în instanță evacuarea unor cetățeni din Centrul Vechi! (Video)

astăzi, 16:20

După ce membrii PSD care candidează la alegerile Parlamentare din acest an È™i-au depus dosarele de candidatură, Cosmin Andrei, primarul municipiului BotoÈ™ani, le-a transmis colegilor de partid cÄ...

Bărbat din Botoșani dat dispărut de familie, se afla la muncă în Italia alături de fratele său!

astăzi, 16:10

LaurenÈ›iu Cosarianu, din comuna Dimăcheni, judeÈ›ul BotoÈ™ani, este de negăsit. Asta după ce se afla la muncă în Italia alături de fratele său. Pe 6 octombrie, bărbatul de 42 de ani a...

Peste 10 candidați înscriși pe trei posturi de asistenți la Botoșani!

astăzi, 16:00

Spitalul JudeÈ›ean „Mavromati” din BotoÈ™ani a scos la concurs două posturi de asistent medical pentru SecÈ›ia de Pediatrie I È™i un post disponibil pentru SecÈ›ia de Pediatrie II. Pen...