"Medicamentul" natural ignorat de români: Conopida

Conopida proaspătă este o sursă excelentă de vitamina C, 100 g oferind 80% din valoarea zilnică recomandată. Datorită conținutului ridicat în vitamina C, protejează corpul împotriva artritei reumatoide și a altor boli inflamatorii, mai ales cele de toamnă.

Este dovedit că vitamina C este un antioxidant ce ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, crește imunitatea și poate preveni infecțiile și cancerul. Conopida poate fi considerata o legumă anticancerigenă. Fitonutrienții (antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi) din conopida contribuie la optimizarea funcțiilor ficatului, care neutralizează substanțele toxice. Diverse alte cercetări efectuate în Olanda, SUA și alte țări au arătat beneficiile acestei legume, în lupta împotriva cancerului (de colon, de prostată, de sân, etc).

Pentru a micșora riscul de apariție al cancerului avem nevoie de trei până la cinci porții de legume crucifere pe săptămână. O porție este considerată a fi o ceașcă (124 de grame).

Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au realizat studii din care a reieșit faptul că legumele crucifere aduc beneficii sistemului cardiovascular. Fitonutrienții din crucifere mențin un nivel optim al colesterolului și acționează pozitiv asupra sintezei grăsimilor, trigliceridelor.

Consumul regulat de conopidă poate avea efecte benefice pentru hipertensivi. S-a constatat că o porție de conopidă pe zi ajută la detoxifierea organismului. Conopida nu ar trebui să lipsească din dieta celor care suferă de sindromul intestinului iritabil, colite și boala Crohn. Alte proprietăți importante ale conopidei sunt prevenirea atacului cerebral, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic și sprijină sistemul imunitar. Datorită conținutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentiției.

Este săracă în calorii, dar duce rapid la saturație și este ideală pentru persoanele supraponderale care vor să slăbească, sau pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, ușor, fără să se înfometeze.

Consumul excesiv de conopidă poate provoca umflarea glandei tiroide și o deficiență a producerii hormonilor tiroidieni. Acest lucru se datorează prezenței de compuși de plante cunoscute ca anumiți estrogeni în aceste grup de legume. Prin urmare, se recomandă evitarea de către persoanele cu disfuncții ale glandei tiroide.

doctorulzilei.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Economiei a intrat de 2 săptămâni în Guvern și se declară șocat de tupeul bugetarilor: Și-au mărit salariile de 5 ori!

astăzi, 18:33

Ministrul Economiei, Radu Miruță, se declară șocat de modul în care mulți bugetari înțeleg situația grea prin care trece România. Miruță a dat ca exemplul Șantierul Naval M...

Botoșănean reținut pentru furt de bunuri, în valoare de aproximativ 20.000 de euro!

astăzi, 17:52

La data de 8 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 58 de ani, din comuna Du...

Botoșani: Proprietarul unui ”ciobănesc” s-a ales cu dosar penal după ce câinele a atacat două persoane!

astăzi, 17:00

La data de 8 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au fost sesizați cu privire la faptul că două persoane de 53 și 56 de ani, din comuna Vorniceni, au...