"Lupta pentru Codrii de Aramă" între instituţiile statului! Competiţia de airsoft, mărul discordiei
BOTOSANI

"Pentru ei, în jocul ăsta, nu contează pădurea. Au venit într-un număr mare, peste 200. S-a trecut de la "infanterie" la "mecanizată" şi au venit cu maşini preparate special, cu ATV-uri...", spune şeful de la Silvic. Ultimele zile au avut ca subiect de discuţie, printre altele, scandalul de la Agafton, după ce "luptătorii" veniţi la Concursul de Airsoft "Lupta pentru Codrii de Aramă- Mercenarii" în weekendul trecut s-au trezit că nu se pot desfăşura pe întregul perimetru despre care ştiau că-l pot folosi, ci au fost limitaţi doar la Tabăra "Codrii de Aramă".

Organizatorul competiţiei, Clubul Sportiv Airsoft "Bad Brothers" Botoșani, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani, contabiliza a şasea ediţie a competiţiei, la care îşi anunţaseră prezenţa 290 de sportivi din întreaga ţară dar şi din Republica Moldova şi Ucraina. Numai că, ajunşi la faţa locului "cu arme şi bagaje", inclusiv mijloace de transport pretabile terenului accidentat, sportivii au dat nas în nas cu pădurarii şi cu jandarmii care le-au adus la cunoştinţă faptul că pădurea în care s-au jucat în ediţiile anterioare le este interzisă.

Neplăcut, în condiţiile în care în anunţul oficial al competiţiei se arăta că "formalităţile de înscriere şi verificare ale jucătorilor vor avea loc în data de 17 iunie (adică vineri, n.r.), începand cu ora 12.00, urmând ca la ora 19.00 să deschidem oficial evenimentul, cu o defilare a echipelor de airsoft ce se vor afla în competiţia sportivă".

Chiar de vineri, atunci când au aflat că perimetrul de luptă s-a restrâns, câteva zeci de participanţi şi-au luat bagajele, încă nedesfăcute, şi au plecat spre casele lor. Alţii au rămas să mai aştepte, poate- poate, cei de la Direcţia Silvică, care au refuzat accesul sportivilor în pădure, se vor răzgândi. Ba chiar prefectul Dan Nechifor a fost chemat la faţa locului, însă pădurarii au rămas fermi pe poziţie. După "război" şi după ce lumea s-a calmat, a venit ziua de miercuri, când Direcţia Silvică a făcut public un comunicat- argument prin care explica motivele pentru care a refuzat accesul în pădure al luptătorilor. De aici, conflictul s-a reaprins.


Opinia Direcţiei de Tineret şi Sport Botosani: "Ca să respectăm adevărul, eu ţin la evenimentul ăsta pentru că îmi aduce bani la instituţie"

Co-organizatorii, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport, susţin că ei promovează şi susţin orice sport, iar poziţia de negare a Direcţiei Silvice a fost "forţată". "În ultimii trei ani, Clubul de Airsoft Bad Brothers a solicitat organizarea acestui eveniment, care anterior era organizat de Clubul de Airsoft Botoşani. Practic, din Clubul de Airsoft Botoşani s-au retras actualii membri ai Clubului Bad Brothers şi au rămas să şi organizeze acest festival.

În sarcina noastră a picat partea de cazare şi masă, organizate în "Codrii de Aramă" şi pe noi ne-a interesat în primul rând acest aspect pentru că prin condiţiile bune pe care le asigurăm am devenit cunoscuţi în întreaga ţară, fiind pe locul doi, după Sibiu, care ne depăşea prin numărul potenţialilor vizitatori, nu prin condiţii. Acolo se adună vreo 700 de oameni, la noi vreo 300. Acest eveniment practic reprezintă debutul sezonului la Tabăra Codrii de Aramă. Vineri nu a existat comunicare, domnul director de la Silvic nu era de găsit, deşi a fost sunat şi de Prefectură. Eu nu ştiam prea multe detalii despre corespondenţa dintre Bad Brothers şi Direcţia Silvică dar am cerut şi eu documentul care a fost trimis la Direcţia Silvică şi m-am lămurit (aici documentul). Ca să respectăm adevărul, eu ţin la evenimentul ăsta pentru că îmi aduce bani la instituţie. Până acum, solicitările trimise de cei de la Bad Brothers aveau acelaşi conţinut însă probabil nu ajungeau direct la domnul director (Gheorghe Rusu, directorul Direcţiei Silvice, n.r.), ci la un funcţionar care probabil o reformula şi la domnul director ajungea o variantă mai politicoasă. Părerea mea este că toţi suntem în slujba cetăţeanului şi dacă venea la mine cineva cu o astfel de cerere, l-aş fi spurcat şi apoi l-aş fi pus să o rescrie, astfel încât să rezolvăm problema. Nu cred că vine lumea din toată ţara în fiecare zi, câte 300 de oameni"
, susţine Radu Humelnicu, directorul DJTS.


Opinia clubului de airsoft: "Cineva a fost în spate şi a vrut să distrugă tabăra şi bag de seamă că vânătorii au fost cei mai porniţi"

Reprezentanţii clubului de airsoft întăresc spusele lui Radu Humelnicu şi afirmă că aceeaşi formulare au folosit-o în fiecare an şi până acum nu au avut niciodată probleme în a organiza tabăra de airsoft. Daniel Iacob, unul dintre liderii Clubului de Airsoft Bad Brothers, crede că directorul Direcţiei Silvice, Gheorghe Rusu, a fost supus presiunilor şi că singura explicaţie pentru refuzul său este că a încercat să se apere.

"Noi am trimis hârtia miercuri şi am fost în audienţă joi la amiază, dar ne-a spus că rămâne aşa cum ne-a transmis, şi anume că nu avem voie. Ne-am mirat că timp de cinci ani notificarea a fost luată la cunoştinţă, dar acum nu, că domnul director nu acceptă aşa ceva. Acum, ca să trag o linie, cred că au fost nişte chestii dubioase la mijloc, eu nici nu-l învinuiesc pe domnul Rusu pentru că, din ce concluzii am tras eu, cred că el a încercat să se apere, că toată chestia a venit din altă parte, de la fondul de vânătoare. Eu cred că el nu ne-a dat voie în pădure pentru că se temea, deşi noi am promis că nu vom băga nici maşini, nici nimic, ci doar jucătorii. Nici în anii anteriori nu am fost înştiinţaţi, nu ne-a făcut plângere penală. Cum Dumnezeu aceeaşi foaie am dus-o şi am reuşit şi acum nu. Noi am încercat să discutăm şi i-am spus dacă nu e bună foaia aia, haideţi să o refacem, vă fac sub formă de cerere, dar el a spus că nu, nici nu se discută. Cred că cineva a fost în spate şi a vrut să distrugă tabăra şi bag de seamă că vânătorii au fost cei mai porniţi. Ei oricum au stat de pază la toată intrările, au făcut prin rotaţie şi ne-au păzit ca şi cum eram sinistraţi, să nu cumva să păşim spre pădure. Ei ne-au păzit în continuare, au chemat jandarmii. Deşi cred că puteau să găsească o soluţie, la câţi oameni erau veniţi acolo. La modul că hai, măi, anul ăsta să le dăm drumul să nu ne batem joc de oamenii ăia iar la anul nu mai călcaţi pe acolo. Eu aş fi fost de acord", explică Daniel Iacob.

Potrivit acestuia, nici în anii anteriori Direcţia Silvică nu acorda aviz, ci ei doar duceau notificarea, în două exemplare. "Nici în anii trecuţi nu aveam aprobare, noi doar intram acolo şi era ca un sport de recreere, atâta tot. Hârtia era ştampilată şi asta era tot. Bun, dacă spui că hârtia nu e ok, deşi o primeşti de cinci ani, ăsta e al şaselea şi că noi am intrat ilegal. Nu am intrat ilegal, mi se pare chiar....", susţine Daniel Iacob.

Opinia prefectului: "Avem toţi de pierdut. Nu aşa se promovează judeţul"

În scandalul pe tema taberei de airsoft a intrat şi prefectul Dan Nechifor, prezent chiar vinerea trecută în tabără. Joi, Instituţia Prefectului a emis un comunicat de presă în care se arată că:

"Cu ocazia evenimentului internaţional de airsoft "Lupta pentru codrii de Aramă", ce a atras la Botoşani aproape de 300 de turişti din ţară, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina, reprezentanţi ai personalul silvic botoşănean au refuzat să-şi dea acordul pentru intrarea competitorilor în zona pădurii de lângă tabără. Aceasta, deşi evenimentul se află la cea de VI-a ediţie, celelalte desfăşurându-se în aceeaşi locaţie, incluzând vecinătatea împădurită a taberei. "Acest gen de manifestări atrag turişti la Botoşani. Firesc ar fi ca autorităţile să colaboreze astfel încât să se asigure un cadru plăcut, civilizat şi sigur pentru toată lumea. Vă asigur că participanţii au plecat în acest an cu un gust amar şi probabil se vor gândi de două ori înainte de a mai veni. Şi avem toţi de pierdut: agenţi economici din domeniul hotelier, din alimentaţie publică etc. Nu aşa se promovează judeţul", este punctul de vedere al prefectului.

Dan Nechifor a solicitat o discuţie între părţile implicate în organizarea evenimentului din 17 – 19 iunie, deplasându-se inclusiv la faţa locului, însă, susţine prefectul, personalul silvic a refuzat total dialogul.

Opinia silvicultorilor: "Ne-am zis că trebuie să facem ordine şi anul ăsta le-am pretins nişte lucruri legale"

Gheorghe Rusu, directorul Direcţiei Silvice, spune că a avut o întâlnire cu prefectul Dan Nechifor, ulterior evenimentului de la Agafton, în cadrul căreia i-a explicat cadrul legal şi condiţiile în care trebuie să se desfăşoare astfel de acţiuni.

"I-am spus că în momentul în care a mers la tabără, nu a fost cineva cu care să dialogheze, iar cu această lipsă de dialog nu sunt nici eu de acord. Personalul silvic ce a fost acolo a făcut cu rândul şi nu mi-am putut da seama cine a fost şi cine nu. Faptul că nu a fost un dialog, sunt de acord. Eu nu am fost contactat la telefon de nimeni, decât de personalul de la pază şi de şeful de Ocol, care m-au informat pe scurt despre ce e vorba. Faptul că a fost domnul prefect acolo, nu am ştiut, iar faptul că acolo a fost personal silvic de rang mai mic, poate nu a ştiut cine vine, dar eu consider că personalul şi-a făcut datoria", explică Gheorghe Rusu.

Directorul Direcţiei Silvice admite că până acum nu s-au făcut plângeri penale, dar asta deoarece nu a fost cazul. "Ei au început într-un mod mai restrâns ca număr şi cu jocuri care nu afectau fondul forestier prea tare, aceste jocuri fiind mai "terestre". Anul trecut li s-a permis, dar Codul Silvic nu apăruse încă, legislaţia era un pic mai ambiguă, şi li s-a spus că nu au voie cu maşini, cu ATV-uri, şi s-a desfăşurat cumva... Dar ei au venit într-un număr mare, peste 200. Adică de anul trecut s-a exagerat, şi s-a trecut de la "infanterie" la "mecanizată" şi au venit cu maşini preparate special, cu ATV-uri, cu motociclete şi pe lângă zgomot.... Pentru ei, în jocul ăsta, nu contează pădurea, că noi am plantat. Şi ne-am zis că trebuie să facem ordine şi anul ăsta le-am pretins nişte lucruri legale. Trebuie să ne asumăm şi noi vina asta, că în anii trecuţi am fost prea înţelegători. Dar în condiţiile în care ei mă anunţă că va avea loc acolo, în casa noastră, şi cu 300 şi ştiind că aveau nu numai maşini offroad ci şi şenilate, atunci noi am pus problema că trebuie să se respecte cadrul legal. Consider că e o nedreptate că Direcţia Silvică sau directorul este un fel de bau-bau. Dar eu cred că organizatorii au cea mai mare vină că s-au comportat ca şi cum eram puşi în faţa faptului împlinit, iar eu am pus o rezoluţie, decentă, spun eu. Păi dacă ştii că ai o acţiune aşa mare, cu 300 de persoane, vii cu două- trei săptămâni înainte, spui ce ai de gând, noi le arătăm condiţiile legale şi dacă avem acordul proprietarului de pădure şi al gestionarului fondului de vânătoare, facem un contract şi dacă îmi faci pagubă şi distrugi pădurea, să suporţi şi contravaloarea", susţine Gheorghe Rusu.

Mai mult, explică directorul Direcţiei Silvice, chiar conducerea Regiei Naţionale Romsilva a atras atenţia că astfel de competiţii sunt interzise tocmai din cauza pagubelor pe care le creează.

"Le-am explicat că şi cadrul legal s-a schimbat, că este necesar acordul proprietarilor trupurilor de pădure şi au plecat, iar când au plecat au început să se plângă, inclusiv la domnul prefect. Mai mult, când reprezentantul lor era la mine în birou, am sunat la AJVPS şi ei ne-au spus clar că nu au ce căuta în pădure. Când au plecat, ne-au spus ceva de genul că: lasă, că o să vedeţi că o să facem... Şi de atunci au început telefoanele, intervenţiile. Nu se poate aşa ceva, noi avem aici o sarcină- să supraveghem pădurea şi să respectăm legea", adaugă Gheorghe Rusu.

Ce spun vânătorii?

În aceeaşi tabără cu Direcţia Silvică se situează şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Directorul AJVPS, Cosmin Humelnicu, admite deschis faptul că nu a fost de acord cu intruziunea airsoft-iştilor din cauza pagubelor pe care le produc. "Acum e perioada de fătare la căpriori, avem mistreţii fătaţi Vă daţi seama, scapă o sută de ATV-uri în pădure, puii de căprioară care stau ascunşi nu mai au nicio şansă de supravieţuire. Anul trecut nu a fost niciun acord, şi anul trecut a fost aceeaşi problemă. Ba, dacă îmi amintesc bine, în urmă cu doi ani, Jandarmeria a aplicat amenzi. Dar să ne gândim altfel: dacă eu aveam vânătoare în zona respectivă şi nu ştiam de ei pentru că nu anunţaseră. Putea să iasă o istorie? Ferească Dumnezeu! Nu au cerut niciodată acordul. Şi noi avem posibilitatea de a aplica amenzi, dar nu am dat, ci numai Jandarmeria, la sesizarea oamenilor. Multe distrugeri nici nu pot fi identificate, dacă trece cu ATV-ul peste el nici nu-l mai găseşti. În două trei zile este mâncat de vulpi, de răpitoare, este greu de identificat. Dacă ar fi în altă perioadă a anului, dacă s-ar consulta cu noi. Nu suntem închişi la cap, sport facem şi noi, dar să vină să stabilim nişte condiţii pentru că noi plătim taxe pentru fondul de vânătoare", susţine Cosmin Humelnicu de la AJVPS.

Demersul nostru jurnalistic nu a avut ca scop strict identificarea vinovaţilor pentru ce s-a întâmplat weekendul trecut, ci am dorit să adunăm toate părerile celor implicaţi la un loc. Subiectul rămâne în dezbatere, la care vă invităm şi pe dumneavoastră, cititorii Ştiri.Botoşani.Ro.

 

Spune-ne opinia ta